Футбол як видовище має бути доступним для всіх. Саме такого правила дотримувалися організатори Євро-2012 в Україні. Наша країна вперше приймала чемпіонат такого рівня. Було зроблено все, аби кожен почував себе комфортно, незалежно від віку, фінансового становища або походження.

Доказом такого ставлення став зовсім новий для України благодійний проект «Поважай безбар’єрність — футбол без обмежень», організований Центром доступу до футболу в Європі разом із Національною асамблеєю інвалідів України за підтримки УЄФА.

Головна суть проекту полягає в тому, щоб зробити футбол доступним для людей, які мають вади зору. Спеціально навчений коментатор надає додатковий виклад подій, змальовує всю основну візуальну інформацію — таку, як мова тіла, вираз обличчя, декорації, дія, одяг, кольори та інше, важливе для отримання чіткого уявлення про зображення, місце, матч, подію та навколишнє середовище. Для нашої країни це — унікальний досвід.

Почесну місію коментаторів усіх донецьких матчів прийняли на себе журналістки і громадські діячки Катерина Жемчужникова та Валерія Дубова.

Основна вимога проекту полягала у належному рівні англійської, а не, як здавалося б, у розумінні футбольних правил, розповіла Катерина. Вона також розкрила деякі аспекти роботи проекту: «На тренінгах, які відбувалися у Києві, навчали азів аудіо-описових коментарів австрійські спеціалісти, коментатори матчів Бундесліги — Мартін Цвішенбергер і Грегор Вальтв. Щотижня через Інтернет надходили завдання: це було відео для коментування. Ми записували до нього звук та надсилали тренерам. Саме за таким принципом й обиралися пари. До речі, наша «дамська пара» — єдина серед коментаторів».

«Для кожного надзвичайно важливо відчувати себе потрібним у суспільстві. Зливатися воєдино з народом. Футбол — це свято, яке об’єднує всіх. Ніхто не повинен залишатися осторонь. Команда організаторів доклала максимум зусиль, щоб гості з вадами зору почувалися безпечно та комфортно. В рамках стадіону трансляція відбувалася на радіохвилі 97,6 FM. Спеціально для нашої аудиторії волонтери роздавали плеєри з налаштуванням на цю хвилю», — додає Валерія.

Усе в житті буває вперше, і саме перший раз залишає по собі великий відбиток. Так сталося і з дівчатами. Вони захоплено ділилися враженнями від нової для них роботи:

— Це було надзвичайно цікаво. Ми отримали можливість по-іншому побачити футбол не тільки за себе, а й за людей, які слухали наші коментарі. Дуже добре, що в Україні з’явився новий сервіс. Раніше про таке тільки мріяти доводилося. Зігріває думка, що це дійство допоможе багатьом сповна відчути життя. Разом із тим сподіваємося, що така послуга для осіб із вадами зору надаватиметься й надалі.

Донецька область.

На знімку (справа наліво): Катерина Жемчужникова та Валерія Дубова за роботою.

Фото надане Катериною Жемчужниковою.