Учора завершилася вступна кампанія. Сьогодні в абітурієнтів один з найвідповідальніших днів — вузи оприлюднюють перший рейтинговий список. Як і торік, найбільше шансів стати студентами у тих, хто не лише відмінно впорався із завданнями зовнішнього незалежного оцінювання та має високий середній бал атестата, а й закінчив платні підготовчі курси. За це вони отримають плюс двадцять балів до свого рейтингу. Експерти вважають, що у такий спосіб створюються нерівні умови для вступників, бо далеко не всім батькам школярів по кишені така підготовка.

Проте загалом вступна кампанія була проведена без особливих порушень. За місяць до вузів надійшло близько двох мільйонів заяв. Найпопулярнішими традиційно виявилися Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний авіаційний університет та Національний університет «Львівська політехніка».

Утім, громадська мережа «ОПОРА» вказала на те, що до них систематично надходили скарги на роботу Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБПО). Через постійні збої у її роботі дані абітурієнтів інколи вносили невчасно. У Дніпропетровську, Харкові та Вінниці працівники приймальних комісій скаржилися спостерігачам від «ОПОРИ» на невідповідність балів у сертифікатах ЗНО, які подають абітурієнти, та тих, які ідентифікує ЄДЕБПО. Залишається сподіватися, що чиновники з МОНМС проведуть роботу над помилками, і вступна кампанія 2013 буде прозорішою та технічно досконалішою.