У Донецьку відкрився «Дарунок янгола» — магазин, організований волонтерами області. Товари для нього збирали усім миром. Цін у магазині немає: покупець сам визначає, скільки віддати за річ, яка сподобалася. Весь виторг передадуть на лікування тяжкохворих дітей.
Волонтери створили магазин лише за півтора місяця. «Ідея виникла просто: побачили ролик про мережу подібних магазинів у Волгограді (Росія). Власне, ми робимо те ж саме: приймаємо речі, реалізовуємо їх, а гроші потім передамо дітям», — розповідає Павло Шепотько, координатор проекту. Волонтер підкреслює, що у світі такі акції — звичне явище: «У Великобританії працює близько 10 тисяч таких магазинів. Коли довідався, здивувався: чому не чув про це раніше?»
У команді активістів — майже 10 осіб. Магазин відкритий щодня з 8 ранку до 7 вечора. «Працюємо без перерв і вихідних, щоб людям було максимально зручно», — пояснює Павло Шепотько. Через те, що у кожного волонтера є звичайна робота, хлопці підмінюють один одного і завжди раді помічникам. «Будь-хто може декілька годин у магазині почергувати або допомогти перевезти речі з інших районів», — говорить координатор. Виявляється, якщо людині складно принести свій «дарунок», волонтери готові самі заїхати за ним. З таким сервісом за півтора місяця магазин заповнився товаром.
Тут є одяг, ремені, сумки, взуття, шуби, іграшки, комп’ютерні монітори, відеокасети і навіть величезний сервант. Останній на деякий час став вітриною: за склом — строкаті обкладинки жіночих романів. «Купують поки небагато. Були нові спортивні м’ячі — практично всі розібрали, один залишився. Книги беруть, особливо дитячі, одяг», — ділиться П. Шепотько. Волонтери теж поповнюють асортимент магазину.
За словами Павла, у магазині контролюють якість: «Заздалегідь просимо надавати товар у чистому вигляді. Старі речі віддаємо на дрантя у монастир. Коли набереться певна кількість гарних речей, які треба випрати, піднімемо це питання. Але поки майже все приносять чистим».
Цікавлюся у співрозмовника, чи є контроль цін. «Ми ціни не заламуємо, але, стежимо, щоб сума відповідала хоч якомусь розумному варіанту. Одяг можна придбати за 50 гривень. Звичайна відповідь покупцеві: «Домовимося», — ділиться координатор акції.
Всі гроші складають у гарний ящик, розписаний золотими завитками: це теж робота волонтерів. Хлопці ще не знають точно, кому дістанеться «дарунок янгола». «За три-шість місяців матимемо більш-менш пристойну суму, зберемо побільше людей: журналістів, дарувальників, — розкриємо «касу» і оголосимо рішення. А до цього поїздимо лікарнями, довідаємося, кому з дітей які потрібні суми, і визначимо, кому допомогти», — розкриває карти П. Шепотько.
На оренду добродійники скидаються самі,  самі оплачують транспорт. Одна мережа гіпермаркетів дала тремпели для одягу, але поки волонтери мало співпрацюють із підприємцями. Павло пояснює: «Організаціям потрібна реклама. А наші принципи такі, що ми лише юридично фіксуємо чиюсь допомогу, без афішування, щоб люди бачили: наш проект — насправді волонтерський».
Відносини з іншими бізнесменами Критого ринку, де розташований магазин, — дружні. «Коли люди дізнаються, чим ми займаємося, — дивуються. Починання вітають усі, крім секонд-хенду — з ними не спілкуємося», — сміється Павло Шепотько. Нещодавно поруч закрився магазин одягу, і в «Дарунок янгола» передали частину непроданих джинсів.
Поки що рекламна кампанія акції — лише чорно-білі листівки. Допомагає «сарафанне радіо», соціальні мережі. До речі, волонтерство заразне і передається близьким добродійників: їхні батьки приводять речі до ладу, допомагають технічно, а батько одного волонтера навіть зробив вішалки для одягу.
Хлопці раді будь-якій допомозі: «Було б дуже добре, якби допомогли фінансово, з транспортом. Ті ж листівки: ми їх віддрукували наприкінці липня, а це можна було зробити ще до відкриття. Усе впиралося в гроші. Якби виділяли без зайвого афішування», — мріє Павло.
Магазин відкрили із розрахунком на його постійну роботу, як у Волгограді та Великобританії. «Наше починання може перерости у мережу магазинів. «Дарунок янгола» може жити дуже довго — це питання підтримки», — вважає П. Шепотько.
Наостанок цікавлюся, чи є якийсь зв’язок з релігією? Нині багато християнських організацій займаються благодійністю. Виявляється, все просто: назву взяли з ініціативної групи «Вконтакті», де займаються збором коштів для тяжкохворих дітей. 
«Янгол допомагає тому, в кого біда, лихо. Так ми всі: і волонтери, і дарувальники, — стаємо янголами для дитини, якій підуть ці гроші», — пояснює Павло.
Кудлатий «Сфінкс» стереже взуття.
 
Павло Шепотько з касою.
Фото автора.