У курортному місті Генічеську на Херсонщині практично паралізовано роботу місцевого самоврядування. Дві сесії міської ради поспіль зірвано через те, що чверть депутатського корпусу не з’явилася, а ще кілька народних обранців покинули зал у ході обговорення і назад не повернулися. У запалі міський голова Олександр Пінаєв привселюдно пообіцяв розпочати збір підписів виборців за відкликання депутатів-мажоритарників, які ухиляються від виконання громадських обов’язків. Адже під час останньої «невдалої» сесії вони не затвердили програму соціально-економічного розвитку на 2012 рік, у результаті чого втрачено можливість законно коригувати бюджет, відпускаючи додаткові кошти на утримання чотирьох комунальних дитсадків та інші соціальні проекти, — обурювалась і заступник міського голови з економіки Ольга Крупа.

Однак депутати вважають, що «розбрід» у відносинах між міськрадою і керівництвом міськвиконкому вносять самі ж чиновники, котрі ігнорують право народних обранців брати участь в управлінні комунальним господарством.

Голова депутатської комісії Генічеської міськради з етики Любов Золотарьова каже:

— Уже не перший раз на розгляд сесії виносять важливі питання, що стосуються бюджетної сфери, які попередньо не вивчалися всіма депутатськими комісіями, як передбачено процедурою. За п’ять хвилин до сесії впхнули пачку документів на ознайомлення — і голосуй. А з тією програмою соціально-економічного розвитку з’ясувалося, що бюджетні гроші по низці статей уже виділено й без узгодження з нами витрачено, а ми тепер повинні все затвердити «явочним порядком». Але це пряме порушення законодавства, і я, та й багато моїх колег, не хочуть сісти на лаву підсудних у кримінальній справі про нецільову витрату бюджетних коштів — за злочин має відповідати той, хто його вчинив.

В органах місцевого самоврядування Херсонщини сесії нерідко зриваються або обговорення переростає в хаос через тертя опозиції й більшості. Однак у Генічеській міськраді ситуація якраз інша: із 40 її депутатів 25 представляють Партію регіонів, тобто за наявності взаєморозуміння міського голови й більшості нормальну діяльність міськради можна було б уважати гарантованою. Так тільки тут «авторитетами міряються» саме представники більшості та особисто градоначальник, отож про конструктивну роботу свого самоврядування жителям Генічеська залишається тільки мріяти.

 

Херсонська область.