За півстоліття оздоровчий табір «Ромашка», що у Заліщицькому районі, не був бездітним жодного сезону. Ось і цього літа тут наберуться сил і здоров’я понад 400 підлітків області, а також школярів із малозабезпечених родин, сиріт при живих батьках. Приймають тут дітей освітян із Києва, Івано-Франківська, інших міст.

— На жаль, змушені відмовляти колегам з інших регіонів, — каже директор оздоровчого закладу Любов Олюхно. — Можливості наші обмежені, всі місця розписані до кінця сезону.

Табір реконструюють. Оновлено два спальні корпуси: з окремими санвузлами, душовими кабінами. У вересні почнеться будівництво нового харчоблоку та їдальні. Районна влада, одна з небагатьох в області, зуміла втримати оздоровчий заклад (у деяких районах вони поруйновані, приватизовані тощо), знаходить кошти на розширення.

Урочище Червоне, у якому розташований табір, — справжня казка. Серед лісів видніються залишки від палацу магната Кароля Понінського та напівзруйнований костел. У долині, де тече річка Джурин, — найбільший в Україні рівнинний водоспад висотою 16 метрів. Він утворився штучно — за переказами, татари не могли приступом взяти замок і тому змінили русло річки. Сюди хлопчики і дівчатка ходять купатися.

На харчування гріх нарікати, воно п’ятиразове. У меню — м’ясо, риба, свіжі овочі, фрукти, молочні продукти. Путівка на два тижні коштує 1120 гривень, батьки платять з них 335. Вихователі — студенти Чортківського педучилища. Судячи з вибухів сміху в літньому павільйоні, галасу, зацікавити й розважити дітей вони вміють.

А тим часом

Як повідомила старший помічник прокурора області Ірина Вигонна, більшість дітей — 27 тисяч — відпочине і лише 1,2 тисячі — оздоровиться. Практично не оздоровлюються інваліди з інтернатів, вихованці обласного притулку. В області функціонує лише 12 стаціонарних закладів оздоровлення і понад 400 таборів з денним перебуванням дітей, створених при школах. З обласного бюджету цього року на оздоровлення дітей виділено на 270 тисяч гривень менше, ніж торік. Поскупилися і половина районів. Вдвічі скорочено витрати на оздоровлення дітей пільгових категорій.

Тернопільська область.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.