Місцеві ради Львова, Дрогобича, Радехова, Червонограда, Нового Роздолу, Миколаєва, Жидачева, Кам’янця-Подільського беруть участь у проекті «Місцевий економічний розвиток міст України», що впроваджується Центром громадської експертизи та Федерацією канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Канадського агентства з міжнародного розвитку.
На зустріч до Львова директора департаменту гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради Олену Кузему запросили як доповідача. Вона розповіла про джерела й механізми фінансування економічного розвитку міста. Зауважимо, що практика Кам’янця у сфері розвитку туризму була в полі зору міжнародних донорських організацій від початку розробки «Комплексної програми розвитку туристичної галузі Кам’янця-Подільського на 2005—2015 роки». Як вважають експерти, настав час «рахувати курчат». «Кам’янець-Подільський є регіональним туристичним центром із широким спектром розважальних та рекреаційних послуг, лідером історико-пізнавального, одним із перших серед активного, фестивального та конференційного туризму в Україні з добре розвинутою туристичною інфраструктурою, орієнтованою на широке коло українських та зарубіжних споживачів протягом усього року» — таким було бачення галузі ще 2004 року. Настав час зіставити показники і визначити, чого вдалося досягти.
Олена Кузема назвала ці здобутки. Залучено державні кошти на відновлення історико-архітектурних пам’яток як основних туристичних об’єктів. За сім років дії Програми у місто надійшло близько 30 млн. гривень, за які проведено реставраційні роботи на 31 об’єкті заповідника, у тому числі відновили комплекс Старого і Нового замків, Руську браму, Замковий міст, Казематну башту, мури на вулиці Успенській, Будинок Польського магістрату тощо. Коштами 70 інвесторів та релігійних громад у Старому місті відреставрували значну частину втрачених історичних будівель. 
Відбулися позитивні зрушення і в інших напрямах.
Цьому сприяло і відкриття сувенірного містечка, і збільшення кількості об’єктів туристичної інфраструктури (створення туристично-інформаційного центру, виставкової зали, дія проекту «Жива фортеця» тощо). Освітлення Старого міста, відновлення парків та фонтанів, озеленення, встановлення WF-алеї, ремонт автовокзалу, площі залізничного вокзалу — це реалізовані проекти Комплексної програми розвитку туристичної галузі. Досягненням 2011 і 2012 років є те, що подієвий туризм, зокрема проведення фестивалів, сьогодні не потребує коштів міського бюджету. 
ЛИШЕ ЦИФРИ
Кількість готелів зросла з 10 у 2005 році (жоден не був сертифікованим) до 26 (з яких три — чотиризіркові, два мають три зірки, і один — однозірковий).