До вирощування енергетичної верби у промислових масштабах долучилась і Рівненщина.

Депутатів Рівненської обласної ради проголосувати за програму вирощування саджанців енергетичної верби переконало те, що завдяки своїй високій теплотворній здатності вона може конкурувати з іншими видами палива. Тонна сухої верби заміняє 1,12 тонни соломи, 0,43 тонни ріпакової олії, 0,46 тонни викопного та 0,8 тонни бурого вугілля, 0,37 тонни мазуту, 0,51 тисячі кубометрів природного газу.

Ще один аргумент: енергетична верба не потребує для росту родючих ґрунтів. А на Рівненщині не використовується більше ста тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, які мають низьку природну родючість. Тож науковці переконали депутатів, що в сучасних умовах екологічно виправданим та економічно вигідним є вирощування на таких площах енергетичних культур, зокрема, енергетичної верби для виробництва палива.

Щоправда, віддачу від таких «плантацій», які можна використовувати 25—30 років, слід очікувати через три-чотири роки після посадки, коли верба досягне 5—6 метрів заввишки. Тоді холодної пори року і «збирають» енергетичну вербу з допомогою спеціальних або звичайних силосозбиральних комбайнів, оскільки діаметр верби рідко коли перевищує 12 міліметрів. Отриману сировину подрібнюють, висушують, виготовляють пелети для їх подальшого спалювання в котлах. А весною рослини відновлюють вегетативну масу з пеньків.

На виконання затвердженої Рівненською обласною радою програми з вирощування енергетичної верби на базі Інституту сільського господарства Західного Полісся НААН України заклали на чотирьох гектарах плантацію енергетичної верби, для чого використано 115,5 тисячі гривень з обласного бюджету, отримано 730 тисяч саджанців, які вже цьогоріч використано для закладки промислових плантацій енергетичної верби на 26 гектарах у п’яти поліських районах області. А до вирощування дешевого палива долучилися Березнівський, Володимирецький, Дубровицький, Костопільський і Рокитнівський райони.

Загалом усі соціально-культурні об’єкти, які за останні роки побудовані на Рівненщині, переведено на альтернативні види палива (відходи лісовиробництва, пелети, а деякі й на солому), що дозволяє економити дорогий природний газ, а відтак і бюджетні кошти. Як повідомили в Головному управлінні промисловості та розвитку інфраструктури Рівненської ОДА, за останні три роки у такий спосіб удалося зекономити один мільйон кубометрів природного газу в закладах бюджетної сфери і комунальної теплоенергетики.

 

Рівне.