Співпраця влади і бізнесу вивела депресивний район на провідні позиції
Як вирішити безліч соціальних питань, залучаючи для цього позабюджетні кошти, про співпрацю влади з бізнесом — йшлося на виїзному засіданні координаційної ради при голові Волинської обласної ради, що відбулося в Турійському районі.
Ініціатива дорого коштує
Голови районних рад, які приїхали на Турійщину, почерпнули тут для себе досить багато повчального і корисного. Про успіхи району говорив і голова обласної ради Володимир Войтович, який відзначив уміння його керівників залучати позабюджетні кошти, розвити ініціативу громад.
Турійський район за населенням один із найменших в області. У ньому проживає усього 26,4 тисячі осіб. Відтак великі видатки йдуть на утримання малокомплектних шкіл і дитячих садків, яких тут переважна більшість. Із 34 шкіл — 22 малокомплектні і 10 — малочисельні. Лише дві школи в райцентрі мають достатню кількість учнів. Усе це змушує місцеву владу шукати додаткові кошти від різних донорських організацій.
Так, голова Соловичівської сільської ради Ярослав Кашуба зініціював відновлення роботи дитячого садка «Барвінок» у селі Обенижі. Розробили проект і виграли грант на його реалізацію від Українського фонду соціальних інвестицій. Десять відсотків коштів зібрала громада. Оскільки частину робіт виконували власними силами, то отриманих у такий спосіб 450 тисяч гривень вистачило, аби дитячий заклад був не гірший, ніж у райцентрі. 
Добрий приклад у цих справах показує також голова районної ради Ольга Черен. Організований нею благодійний захід допоміг зібрати 30 тисяч гривень для музичної школи. Цієї суми вистачило, щоб замінити в ній вікна і двері. Ремонтуватимуть і актовий зал.
— Окрім цього, — розповідає О. Черен, — нам вдалося залучити 150 тисяч гривень на реконструкцію стадіону. Радує, що цьогоріч у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування два проекти з району вже здобули перемогу.
Сільські «мільйонери»
Відрадно, що в кожну сільську раду району прийшли інвестори. Переважно вони вкладають гроші в аграрний сектор. Як зазначив голова райдержадміністрації Олександр Дишлюк, виробництво молока в першому кварталі порівняно з таким само періодом минулого року зросло на вісім, а продуктивність дійного стада — на десять відсотків. Поліпшуються й економічні показники господарювання. Так, із 42 агроформувань 32 закінчили минулий рік з прибутками. «Мільйонерами» стали фермерські господарства «Перлина Турії», «Соломія», «Поліська родина», ТзОВ «Аміла», сільськогосподарські виробничі кооперативи «Волинь», «Слава», імені О. С. Панасюка, ТОВ «АПК Волинь».
На європейський рівень господарювання виходить ФГ «Перлина Турії». Річні надої молока від корови тут уже наближаються до позначки сім тисяч літрів, на високому агротехнічному рівні ведеться і рослинництво. Все це дозволяє «Перлині Турії» вкладати значні кошти в розвиток господарства. 2011 року в селі Селець завершено реконструкцію корівника з молочним блоком на 165 голів, будівництво корівника з переходом на 196 голів, телятника з безприв’язним утриманням на 240 голів та сім силосних споруд. У селі Задиби завершено реконструкцію двох корівників на 540 голів та будівництво силосної споруди. Цього року «Перлина Турії» планує будівництво телятника на 260 місць, зерносховища на п’ять тисяч тонн та сіносховища. 
Зауважимо, що завдяки приходу інвесторів на території Дольської, Новосілківської, Перевалівської, Овлочинської, Озерянської, Мокрецької, Боблівської сільських рад стало додатково оброблятися майже п’ять тисяч гектарів земель. 
Йдеш в агросектор — будуй корівники
І ще одна цікава деталь, на яку звернув увагу голова РДА Олександр Дишлюк: інвестори, які приходять у село, повинні займатися тваринництвом. Така обов’язкова вимога районної влади і сільських рад. Завдяки цьому в селах є можливість працевлаштуватися, а отримані органічні добрива дозволяють підвищувати врожайність ґрунтів.
Окремо хотілося б згадати і про ТзОВ «Аміла». Воно відоме не лише успіхами в аграрному секторі, а й виробництвом дерев’яних будинків, а також різних малих архітектурних форм, а ще «вагонки», дошки для підлоги, інших будівельних матеріалів з деревини. Окрім того «Аміла» відкрила затишне кафе і магазин «Турійське подвір’я» в селі Блаженик, що на шосе Ковель — Нововолинськ, а на початку 2012 року в селі Соловичі ввела в дію сучасну пекарню «Хлібний дар», продукція якої успішно конкурує з хлібозаводами Луцька, Володимира-Волинського, Ковеля....
Зауважимо: донедавна Турійський район вважався в області депресивним. Та співпраця районної влади, сільських рад, бізнесу дозволила за кілька років кардинально змінити ситуацію. Район упевнено нарощує виробництво промислової і сільгосппродукції. 
 
Волинська область.
На знімку: голова обласної ради Володимир Войтович (крайній ліворуч) і голова РДА Олександр Дишлюк ознайомлюють керівників районних рад з роботою фермерського господарства «Перлина Турії».
Фото автора.
Довідково
Турійський район розташований у центрі області. Територія — 1,2 тисячі квадратних кілометрів, або шість відсотків території області. 
Факт
На території Турійського району розташовано 76 населених пунктів, об’єднаних у дві селищні і 20 сільських рад. Райцентр — селище міського типу Турійськ.