Ворошиловський районний суд Донецька виніс вирок у справі Костянтина Лаврова, якого звинувачували у вимаганні 7 тисяч доларів у комерційного директора будівельної компанії «МАКО». 
Суд установив, що лідер громадської організації «Громадянська сила», будучи посадовою особою та діючи із корисливих мотивів, вимагав у представника забудовника гроші за припинення протестів мешканців, які заважали проведенню робіт. Його засуджено до п’яти років позбавлення волі з відбуванням покарання у кримінально-виправній установі. Крім того, засуджений має оплатити вартість кількох експертиз, проведених під час слідства. Пом’якшувальні обставини — перше притягнення до кримінальної відповідальності та наявність двох неповнолітніх дітей — суд не взяв до уваги.
Президентом компанії «МАКО» є старший син Президента України Олександр Янукович. Забудовник збирався спорудити офісно-житловий центр на місці колишнього готелю «Дружба» в центрі міста. Але мешканці сусідніх будинків висловили незадоволення і перешкоджали встановленню паркану та заїзду техніки на будмайданчик. Люди стверджували, що висотка погіршить умови їх проживання та екологічну обстановку в мікрорайоні. Одним із активних учасників протестів був Костянтин Лавров, який, зазначалося в суді, через мегафон вигукував гасла, говорив мешканцям, куди іти і де ставати, допомагав складати листівки тощо. За кілька тижнів будівництво набуло громадського резонансу, планувалася акція мешканців перед міськвиконкомом.
Представники компанії-забудовника стали шукати зустрічі з Лавровим. Під час такої зустрічі з одним із топ-менеджерів «МАКО» громадський активіст запропонував два способи залагодження конфлікту. На аркуші паперу навпроти слів «уходим» та «помогаем» засуджений написав цифри «4» і «7» та поставив знак долара. На словах громадський активіст пояснив, що готовий розробити піар-програму із залученням соціологів і журналістів для зміни настроїв мешканців. Таку програму на фірмовому бланку «Громадянської сили» співрозмовник надіслав електронною поштою до корпорації.
Друга зустріч із двома представниками будівельної компанії відбулася в одному із кафе. Після розмови менеджери передали Костянтину Лаврову теку і залишили заклад. На виході з кафе громадського активіста затримала міліція. У вилученій теці виявився конверт із сімома тисячами доларів. Із червня минулого року підозрюваний перебував у слідчому ізоляторі. Свою провину ані під час слідства, ані в суді не визнавав.
Представник обвинувачення Ірина Нос зазначила, що в цілому вироком задоволена. А адвокат Лаврова Тетяна Іванова обіцяє, що її підзахисний подаватиме апеляцію.
На знімку: Костянтин Лавров у залі суду.
Фото автора.