Шокуючий випадок стався у Пролетарському районі Донецька. Кілька місяців тому 28-річна мешканка міста народила дитину. Але на прогулянках із немовлям батьків не бачили. Сусідка звернулася до міліції.

Після примусового входження до квартири медики і правоохоронці побачили картину не для слабких нервів: на ліжечку лежало немовля, схоже на мумію. Дівчинку, якій виповнилося майже півроку, «швидка» негайно забрала до реанімації. За попереднім діагнозом, у неї — третя, найтяжча, форма дистрофії, і зараз триває боротьба за її життя.

Як розповів начальник кримінальної міліції у справах дітей Донецького міського управління міліції Євген Касторнов, 50-річний голова сімейства зловживає алкоголем. Родина має ще одну дитину — дворічного сина. Що стосується маленької доньки, то вона навіть не була зареєстрована у відділі РАЦС. Зараз вирішується питання про порушення кримінальної справи щодо батьків. За такий злочин передбачене покарання до 5 років позбавлення волі.

Свою перевірку проводить прокуратура Донецької області. Після чого буде надано оцінку діям батьків у частині неналежного виконання обов’язків із догляду за дитиною, а також перевірено законність дій посадових осіб усіх організацій та установ, уповноважених державою на захист прав дітей, повідомили в прес-службі обласної прокуратури.

«Голос України» вже порушував проблему дітей із родин, які опинилися у складних життєвих обставинах. Зокрема, в Донецьку на обліку перебуває 574 такі дитини. Донедавна дії уповноважених органів були спрямовані на те, щоб забрати неповнолітніх від неблагополучних батьків та передати під опіку держави. Лише нещодавно політика змінилася: тепер метою є збереження біологічної родини та робота із самими батьками. Для цього зміцнюються штати соціальних служб та набираються додаткові соціальні працівники, які відстежуватимуть ситуацію в родинах. За словами фахівців, основними проблемами для таких сімей є безробіття, алкоголізм і ухиляння від виконання батьківських обов’язків.

Кілька днів тому в міськраді відбулося засідання, де розглянули питання організації профілактичної роботи з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також попередження смертності і жорстокого поводження із дітьми в родинах. Як сталося, що в обласному центрі майже півроку відповідні служби не помітили тривожної ситуації із немовлям? Адже якби не сусіди, дитина могла померти від повного виснаження. Щоб отримати коментар, автор зателефонувала начальнику служби у справах дітей Донецької міської ради Ірині Чертковій. Однак начальник, почувши, хто говорить, одразу відключилася. На наступні мої дзвінки у відділі ніхто не відповідав.

У службі у справах дітей Пролетарського райвиконкому також не захотіли розмовляти із журналістом. Начальник служби Ірина Вікторівна навіть відмовилася назвати своє прізвище. Чиновниця одночасно говорила по іншому телефону і скаржилася: «Журналісти постійно відволікають. Дзвінки із самого ранку».