В Україні у розпалі вступна кампанія. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту (МОНМС) відзвітувало, що станом на 17 липня абітурієнти подали до вузів 1 мільйон 153 тисячі заяв. Проте далеко не всі молоді українці хочуть навчатися у наших університетах.
Низька якість освіти, можливість вступити до закордонних вишів дедалі частіше спонукають учорашніх школярів виїжджати за кордон.
Пакуючи валізи, не забудьте про зворотний квиток
Щороку на навчання за межі України вирушають 18—20 тисяч осіб, розповів учора під час прес-конференції начальник управління міжнародного співробітництва МОНМС Андрій Божков. А директор Державного інституту сімейної та молодіжної політики Андрій Мішин переконував, що близько 90 процентів випускників повертаються, бо вдома їм пропонують високооплачувану роботу. Залишаються за кордоном, на думку експерта, дві категорії громадян. Перша — ті, хто там одружився. Друга — так звані світлі голови, які рухають уперед тепер уже західну науку.
Що ж робити тим, хто повертається? З’ясувалося, що просто пред’явити західний диплом кадровику аж ніяк не достатньо для того, щоб навпроти графи «вища освіта» з’явилася заповітна галочка. Як розповів Андрій Божков, випускникам закордонних вузів необхідно пройти процедуру нострифікації, тобто визнання дипломів, що може затягнутися аж до двох місяців. Ситуація виходить абсурдна: людина закінчила, наприклад, Сорбонну чи Оксфордський університет, повернулася на батьківщину і, замість того щоб використовувати на практиці найбільш ціновані у всьому світі знання, змушена доводити, що її диплом не липовий.
Вихід із ситуації є, вважає Андрій Мішин. Чиновники від освіти вирішили піти шляхом Росії: об’єднати три провідні світові рейтинги кращих університетів світу, враховуючи перші триста вишів. На основі цього порівняння складуть свій перелік із близько трьохсот вузів, дипломи яких не підлягатимуть нострифікації. За словами Андрія Мішина, такий список з’явиться уже у вересні-жовтні.
Де цінують наші дипломи
Проте абітурієнтів найбільше хвилює те, які країни визнають наші дипломи і які вузи котуються на Заході найбільше. Печатка апостиль (яка посвідчує легальність вашого диплома) не потрібна у тих країнах, з якими ми маємо угоди про визнання дипломів. Це, здебільшого, держави-члени СНД. У західних країнах доведеться пройти процедуру визнання диплома по повній. Найлегше це буде зробити бажаним спеціалістам. За словами Андрія Мішина, традиційно за кордоном цінують київську політехніку та знання, які дають у Харківському медичному університеті. Тож обираючи для навчання вуз, варто вже сьогодні думати, до якого офісу ви понесете свій диплом.
На знімку: вступна кампанія у Національному технічному університеті «КПІ», дипломи якого, до речі, цінують не лише в Україні.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.