«Результати та перспективи проекту «Перетворення закладів культури малих і депресивних міст і селищ Донецької області на осередки громадської активності та впровадження інноваційних форм роботи закладів культури» — тема чергового круглого столу, що відбувся в обласній бібліотеці імені Крупської. Ініціатори — Донецька обласна громадська організація (ДОГО) «Взаємодія» та Регіональний фонд підтримки підприємництва (РФПП). Обговорення відбулося за сприяння газети «Голос України».
Світова практика засвідчує: завдяки культурі розвиваються й інші сфери життя людства. Організатори проекту «Перетворення закладів культури Донецької області» вважають: необхідно вивести з депресивного стану населені пункти області, залучивши до цих процесів молодь, підтримавши ініціативу людей у підвищенні культурного рівня. Першими учасниками експерименту стали Мар’їнка, Макіївка, Шахтарськ, Артемівськ.
Учасники круглого столу — керівники громадських організацій «ЕкоАрт» Сергій Жуков, «ІНФОКУЛЬТУРА» Ірина Ольшанська, голова правління Донецької обласної громадської організації «Взаємодія» генеральний директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Донецькій області Тетяна Шашкова, представники закладів культури, освіти, бізнесу, мешканці Донецька —проаналізували результати проекту та подальшого трансформування закладів культури області та їх ефективного розвитку, співпраці з громадою, бізнесом і місцевою владою. Йшлося і про інноваційні технології у цій сфері.
Розповідає Тетяна Шашкова:
— До реалізації проекту ми залучили понад п’ятсот представників культури із сорока п’яти міст і райцентрів. Вдалося не тільки підвищити рівень кваліфікації працівників культури, а й заохотити до праці нових людей. Протягом усього проекту працювала «гаряча лінія», де надавали професійні консультації. Пишаємося, що змогли створити першу організацію з підвищення культурного рівня — у Мар’їнському районі. І на цьому проект не закінчується: він триватиме за рахунок коштів виконавців (ДОГО «Взаємодія») до кінця 2012 року. Згодом плануємо надавати методичну допомогу у створенні нових громадських організацій, їх залучення до віртуального бізнес-інкубатора для громадських організацій та Школи розвитку бізнесу.
Культурні проекти завжди мають соціальну складову, а їхні результати — багатовекторний вплив. На це звернув увагу Сергій Жуков:
— Протягом 2012 року ми проаналізуємо потреби мешканців і культурних організацій на території діяльності проекту. Далі створимо двомовні електронні бази даних культурних ресурсів і культурні мапи. На основі цих мап зможемо покращити роботу культурних центрів. Також заплановано цикл тренінгів, що паралельно проводитимуться в Україні, внутрішні та зарубіжні навчальні візити для працівників цієї сфери, створення багатоцільового культурного центру області.
Культурна нація — основна мета організаторів проекту. Про тих, хто не залишився осторонь і поринув у роботу, ми дізналися від Ірини Ольшанської. Вона розповіла про досвід ініціативної групи донецького корпункту газети «Голос України», представників Донецької обласної бібліотеки для юнацтва, а також фахівців — психологів, юристів, медиків, — які з 2007 року разом реалізують молодіжні та соціальні проекти Асоціації «ІНФОКУЛЬТУРА»:
— Наша мета — організація взаємодії між представниками державного, комерційного і громадського секторів для ефективного вирішення соціальних проблем області. П’ятий рік асоціація будує мости між лідерами громадського руху та ЗМІ. Будує завдяки програмі «Школа комунікації», яка вже вийшла на національний рівень, залучаючи учасників із усіх куточків країни. Ми прагнемо підвищити вплив діяльності третього сектору на демократичні процеси в Україні.