Незвичайного «гостя» зустрічали цього тижня в Донецьку: до міста приїхав SolarWord GT — автомобіль, який працює на енергії Сонця. Його сконструювали вихованці університету німецького міста Бохум. Робота тривала дванадцять років. Це дослідницький, а не комерційний проект. Авто із такими характеристиками досі в світі не створювали. Тому студенти презентують новинку під час світового турне.

Техніка та її творці вже встигли побувати в Новій Зеландії, Сполучених Штатах Америки та Європі. Тепер збираються до Китаю. В Україні планують зустрітися зі своїми колегами в Донецькому національному технічному університеті та Донецькій академії автомобільного транспорту. 
Один із членів команди, Яго Ельбрехт, розповів про технічні характеристики диво-машини. Без підзарядки батарей, приміром, уночі, вона може проїхати до 400 кілометрів. Із підзарядкою — до 1200 кілометрів. Максимальна швидкість — до 120 кілометрів на годину. Вага «сонячного авто» — всього 260 кілограмів.
У салоні — два сидячі місця. Про комфорт не йдеться: експеримент, як-не-як. Зовні на даху та задній частині розташовані сонячні батареї, всередині — акумулятори. Донеччани цікавилися, чи їхатиме машина, якщо два чи три дні поспіль буде хмарна погода. Виявилося, що для заряджання батарей прямих сонячних променів не потрібно.
Фото автора.
«Сонячний автомобіль» приїхав на центральну площу Донецька.