На пленарному засіданні десятої сесії Закарпатської обласної ради депутати ухвалили низку важливих рішень, які безпосередньо стосуються життєдіяльності регіону.

Зважаючи на той факт, що у краї здавна відчувається брак йоду і фтору у воді й, відповідно, продуктах харчування, що призводить до виникнення різних хвороб — насамперед, карієсу зубів і щитовидної залози, декілька років тому відкрили стоматологічний факультет в Ужгородському національному університеті. Його очолює депутат облради, відомий професор-медик Юрій Переста. Завдяки ініціативі декана сесія й затвердила програму підвищення якості фахової підготовки та кваліфікації лікарів-стоматологів, лікарів-інтернів і студентів-стоматологів на 2012—2013 роки. На її виконання передбачено виділити півмільйона гривень. Кошти витратять на стажування студентів і викладачів УжНУ в Пряшівському, Кошицькому (Словаччина) і Дебреценському (Угорщина) університетах, на розвиток матеріально-технічної бази цього факультету, проведення міжнародних науково-практичних конференцій, видання науково-методичних посібників, монографій і атласів у співавторстві з кращими фахівцями клінік Європи.

Ще одне важливе питання, на яке скаржаться й нарікають жителі міських багатоповерхівок, —ліфти. Передусім це створює постійні незручності людям похилого віку, батькам маленьких дітей, не кажучи вже про інвалідів, вагітних жінок... А як принижує мешканців перед гостями і родичами?..

І ось нарешті депутати прийняли програму модернізації, ремонту та заміни ліфтів у житловому фонді Закарпатської області на 2012—2015 роки. За це рішення проголосувала переважна більшість — 91 депутат.

Це непросте завдання виконуватиметься коштами державного і бюджетів міст обласного значення та власних коштів комунальних підприємств. Загалом, щоб навести лад у всіх дев’яти- та одній шістнадцятиповерхівці Ужгорода, Мукачевого і Солотвина, що обладнані витягами, потрібно, як стверджувалося на сесії, понад 32 мільйони гривень. Цифра для області солідна...

За словами начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Василя Романця, нині у 176 багатоповерхових житлових будинках області в експлуатації знаходиться 451 ліфт, у тому числі: в Ужгороді — 325, Мукачевому — 121, у селищі Солотвине Тячівського району — чотири. У 161 ліфті обладнано систему диспетчерського зв’язку. Їх обслуговування здійснюють три спеціалізовані організації — КП «Ужгородліфт», ТОВ «Закарпатліфтмонтаж» та ПП «Амур». Більшість ліфтів змонтовано у 70-х та наприкінці 80-х років минулого століття, тож дві сотні відпрацювали встановлений термін експлуатації, а до 2015 року таких буде ще 240. В управлінні ЖКГ вважають, що тарифи на ремонт і технічне обслуговування ліфтів, які затверджені органами місцевого самоврядування, не покривають усіх витрат. Обсяг заробітної плати, накладних витрат у тарифах постійно збільшується, а обсяг затратних коштів на придбання матеріалів зменшується.

Сесія також ухвалила рішення щодо переведення котелень на альтернативне паливо. Закарпатська — перша з областей України, яка практично повсюдно відмовилася від великих загальних, а отже, надто затратних, котелень, що обігрівали газом цілі житлові мікрорайони і комплекси будівель бюджетних, управлінських та медико-соціальних і освітніх установ. Майже у всіх містах і селищах ці споруди «приросли» компактними котельнями, а квартири переведені на індивідуальне газове опалення, що в рази заощаджує витрати дорогого газу. І цим область виграла, бо «блакитне паливо» чи не щосезону зростає в ціні. Тож цілком по-державному вчинили депутати, затвердивши програму переведення у 2012—2015 роках котелень бюджетних установ на альтернативні види палива — простіше, на дрова. На це також необхідно понад 30 мільйонів гривень. Але варто врахувати, що більшість райцентрів і селищ розташовані в гірській місцевості, де довкола гори, покриті лісами. Тож зрозуміло, що опалювати дровами за новою технологією виробництва сучасних малих і великих котлів таки набагато дешевше, ніж спалювати дорогий імпортний газ. 

На завершення тільки один штрих. Програмою заплановано переводити котельні бюджетної сфери у селах на опалення деревиною. За нинішньої середньої ціни у 235 грн. за куб дров твердих порід регіон заощаджуватиме понад три мільйони гривень за рік!

 

Закарпатська область.