Волинська обласна рада ухвалила звернення про недопустимість запровадження в Україні другої державної мови та наступу на українську державну мову як конституційно закріплену єдину державну, а також звернення до обласних, Київської та Севастопольської міських рад щодо утвердження та розвитку української мови як державної. Авторами проектів цих звернень стали депутати Олександр Пирожик (ВО «Свобода») та Олег Батюк (Партія регіонів).
Прийняттю документів передувала жорстка дискусія в залі, і часом навіть здавалося, що сторонам не вдасться досягнути консенсусу. Однак у справу втрутилася група мітингувальників, які зібралися на Київському майдані біля будинку облради на мітинг на захист української мови. Увірвавшись до зали засідань, вони заблокували трибуну й почали вимагати від депутатів прийняття звернення на захист української мови.
Після того, як було зроблено декілька редакційних правок, які суттєво не вплинули на зміст, обидва звернення було прийнято. Заслуговує на увагу й публічна заява голови облорганізації Партії регіонів Олександра Башкаленка, що всі 12 400 партійців Волині виступають за те, щоб українська залишалася єдиною державною мовою. До речі, депутати від Партії регіонів майже одноголосно підтримали обидва звернення.
 
Волинська область.