Парламентська хроніка
Народні обранці затвердили закон про виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні. За це рішення проголосувала конституційна більшість — 321 народний депутат.
Як зазначила доповідач голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва, за сім років Глобальний фонд надав нашій державі допомоги на 326 млн. доларів для боротьби зі страшними недугами. 
Отож мета закону — надати можливість Глобальному фонду продовжити співпрацю з Україною. Тим більше що наша держава за показниками захворюваності на СНІД і туберкульоз «лідирує» у Європі, посідаючи перше і друге місця. Скажімо, на туберкульоз хворіє понад півмільйона українців.
Тож після того, як закон набере чинності, фінансова і матеріальна допомога Глобального фонду не обкладатиметься податком на додану вартість і не стягуватимуться митні збори.
На розвиток нового виду господарської діяльності спрямований закон про аквакультутру, за який проголосували 260 народних обранців.
Доповідач голова Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Григорій Калетнік наголосив, що цей документ дозволяє не тільки збільшити виробництво риби, а й сприятиме окультуренню водойм і розвитку водного світу. Окрім того, він дозволяє спростити процедуру укладання договору оренди і передбачає передачу в користування не тільки водного об’єкта, а й земельної ділянки та гідротехнічних споруд.
Закон передбачає і розвиток морекультури, чого ніколи раніше не було. Відтепер можна буде використовувати для господарської діяльності і ділянки внутрішніх морів і тому подібне.
Бурхлива дискусія виникла довкола проекту закону «Про внесення змін до Земельного кодексу та інших законодавчих актів України щодо проведення робіт із землеустрою, пов’язаних із встановленням і зміною меж адміністративно-територіальних одиниць».
Опозиція наполягала на знятті з розгляду цього законопроекту. На думку народного депутата Юрія Ганущака (фракція «БЮТ-«Батьківщина»), оскільки нині Кабінет Міністрів продовжує працювати над законопроектом про адміністративно-територіальний устрій, то законопроект, внесений на розгляд народних обранців, варто було б слухати вже після урядового документа.
Водночас представники фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Кармазін і Юрій Ключковський стверджували, що деякі положення законопроекту суперечать нормам Конституції.
Врешті-решт Юрій Ганущак під час розгляду поправок зауважив, що в цьому законі простежується прагнення виділити додаткові чималі суми Держкомзему.
І все ж 228 народних депутатів підтримали позицію Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.
Подібна дискусія розгорілася і довкола проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності». Однак, попри намагання опозиціонерів переконати більшість, за цей документ проголосувало 238 народних депутатів. Окрім того, Верховна Рада затвердила загальнодержавну цільову програму про передачу гуртожитків у власність територіальних громад та прийняла низку інших законів.
Сесійне засідання після перерви розпочалося із заяви, яку на вимогу фракцій «БЮТ-«Батьківщина» і «Наша Україна — Народна самооборона» виголосила народний депутат Олена Шустік.
У заяві опозиціонери звинуватили Вищий спеціалізований суд із розгляду кримінальних і цивільних справ у затягуванні розгляду касації Юлії Тимошенко щодо вироку в газовій справі. Водночас вони також звинуватили главу держави в тиску на суд тощо.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Сергій Сас, Олександр Єфремов.
Микола Деркач, Микола Шершун.