Вечірнє засідання 19 червня 
Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий проект закону про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо вільного вибору санаторно-курортного закладу. Віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, доповідаючи законопроект, зауважив, що нині чорнобильці отримують санаторно-курортні путівки за чергою, а закупівля їх здійснюється за кошти державного бюджету за результатами тендера. Це призводить до того, що люди дуже часто не задоволені санаторно-курортним лікуванням. Нерідко трапляється так, що спинальникам дають путівки до санаторію, де лікують хвороби дихальних шляхів чи травлення, а астматикам — для хворих з розладами нервової системи. Та ще й їхати хворим доводиться в інший кінець країни, хоча в їхній області є хороші оздоровниці. «Це призводить до зайвих витрат, це призводить до зайвої корупції», — визнав урядовець. У законопроекті пропонується, що чорнобильці отримуватимуть своєрідний ваучер, який дозволятиме їм самостійно вибрати лікувальний заклад. Таких закладів сьогодні Міністерство охорони здоров’я атестувало 354. А вибрати санаторій можна буде на сайті Міністерства соціальної політики. Ціну путівки визначатиме Кабінет Міністрів, а механізми — Міністерство соціальної політики. Жодних кваліфікаційних чи інших додаткових вимог до санаторно-курортних лікувальних або оздоровчих закладів, окрім наявності ліцензії на медичну практику, не вимагатиметься. «Якщо це вдасться зробити, то ми практично зразу уникнемо корупції під час проведення тендерів», — сподівається С. Тігіпко.
Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога, у свою чергу, зазначив, що під час усіх парламентських та громадських слухань на цю тему громадські організації чорнобильців вимагали нарешті врегулювати проблему санаторно-курортного лікування. 
За основу прийнято ще один соціальний законопроект — про внесення змін до статті 5 Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці» (щодо особливості здобуття освіти). Ним пропонується надати право особам, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами І або ІІ групи, бути зарахованими у перший рік після здобуття загальної середньої освіти поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів. Цим студентам на час навчання надаватимуться місця у гуртожитках та гарантовано виплачуватиметься стипендія в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Народні депутати також розглянули і прийняли за основу проекти законів про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування, у цілому — законопроекти про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» (щодо випуску облігацій внутрішньої державної позики ПАТ «Укргідроенерго») та про внесення зміни до статті 23 Закону «Про акціонерні товариства» (щодо цінних паперів ПАТ «Укргідроенерго»), про внесення змін до деяких законів України щодо використання моторних палив з вмістом біокомпонентів.