Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 червня
Головною інтригою цього дня мав стати законопроект про внесення змін до Основного Закону (щодо недоторканності), який депутати мали включити до порядку денного та направити на висновок до Конституційного Суду. Проте самої інтриги не сталося. Сесія без обговорення 389 голосами підтримала цей законопроект (Партія регіонів — 173, «БЮТ-«Батьківщина» — 99, «НУ—НС» — 51, КПУ — 25, НП — 20, «Реформи заради майбутнього» —8, позафракційні — 13). Голова Верховної Ради Володимир Литвин подякував колегам, зазначивши водночас: «Гарне рішення прийняли, знаючи, що на виході нічого не буде».
Перед цим сесія ухвалила проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про спрощений порядок переміщення ділянкою автомобільної дороги Славутич — Чорнобильська АЕС, яка проходить територією Республіки Білорусь, працівників, транспортних засобів та вантажів Чорнобильської АЕС і підприємств, що провадять діяльність у зоні відчуження, а також іноземних спеціалістів, залучених до реалізації міжнародних проектів стосовно закриття Чорнобильської АЕС, та Протоколу до неї. А також проект закону про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Розвиток системи водопостачання і водовідведення в місті Миколаїв) та Листа про внесення змін до Фінансової угоди між Україною й Європейським інвестиційним банком (Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаїв).
У другому читанні та в цілому депутати також ратифікували Угоду про порядок передачі зразків наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів (у межах країн СНД). Під час розгляду даного питання у першому читанні у парламентаріїв виникли застереження, що звільнення від митного огляду під час передачі між компетентними органами країн СНД зразків наркотиків та їх прекурсорів може створити реальну можливість для збільшення незаконного переміщення небезпечної речовини через державний кордон України. Тож під час підготовки до другого читання до тексту законопроекту було внесено поправку: «Україна залишає за собою право проводити митний огляд відповідно до національного законодавства».
Підтримали депутати й проект закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.
Щойно сесія завершила розгляд цих питань, опозиційні фракції «БЮТ-   «Батьківщина» та «НУ—НС» заявили, що вимагають першочергового розгляду питання про створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування питань резонансних вбивств у 1995—1998 роках в Донецькій області, у тому числі народних депутатів України Євгена Щербаня і Євгена Кушнарьова. Опозиціонерів цікавило: привласнення майна громадян, яких позбавили життя, причетність до цього осіб, які займають чи займали керівні посади в органах державної влади і місцевого самоврядування. Це питання було останнім у порядку денному, тож парламентарії могли не встигнути його розглянути. Проте «за» проголосувало лише 156 народних депутатів. Це обурило меншість.
«Голосування показало, чому нам потрібно проголосувати за наступний законопроект — про зняття недоторканності з Президента. Оскільки, якщо цього не відбудеться, то ми щоденно слухатимемо заяви, не те що не притаманні демократичному суспільству, а які не можна пояснити навіть з точки зору етики, людяності та моральності», — наголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Політик нагадав: глава держави в одному з коментарів агентству «Bloomberg» сказав, що в деяких кримінальних злочинах фігурує прізвище Тимошенко, зокрема, у справі про убивство Щербаня. Тому опозиція й виявила готовність створити ТСК і «проаналізувати: хто вбив Щербаня, хто перебрав його активи, зробив сьогодні кар’єру на бізнесі і нерухомості тих бізнесменів, які закопані у Донецькій області», — зауважив М. Томенко. Депутат переконаний: подібна заява глави держави в цивілізованій країні могла б стати початком для процедури імпічменту. За дорученням опозиції політик також зробив заяву щодо засідання Конституційної Асамблеї.
У першому читанні депутати ухвалили також проект Закону «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», підготовлений Мустафою Джемілєвим та Віктором Тараном. У цьому проекті, зокрема, визначається коло осіб, які визнаються депортованими, механізм надання їм відповідного статусу, державні гарантії депортованим особам та членам їхніх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, та особливості компенсації за вилучене внаслідок депортації майно. Цього дня з 60-річним ювілеєм народні депутати вітали Володимира Наконечного (ПР).
Юрій Воропаєв, Дмитро Шпенов, Микола Шершун.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.