Близько 100 учасників мирного протесту на Яворівщині пікетували «білий дім» з плакатами «Не допустимо смороду в нашому селі» та «Геть землекрада Стецика з району». Селяни вимагали від влади працювати, а не протирати шкіряні крісла. Проте жоден чиновник до них так і не вийшов.
Мешканці не приховували свого невдоволення роботою місцевої влади, особливо районного управління земельних ресурсів. По кілька разів їм доводиться їздити по звичайні довідки до райцентру. Біля управління земельних ресурсів постійні черги, а присісти нема де. Одна жінка у спеку втратила свідомість. Як розповів «Голосу України» депутат районної ради підполковник у запасі Олег Лазар, управління земельних ресурсів пікетують не вперше: «Тільки-но починаються проблеми, його керівник Андрій Стецик одразу йде на лікарняний. Дехто з учасників пікету по вісім разів їздив до землевпорядників: чиновники не мають особистої зацікавленості, тому й не вирішують земельні питання».
Часто селяни звертаються з приводу самозахоплення земель. Горе-бізнесмени на території Мальчицької сільської ради змінили русло річки, яка розділяла два райони — Яворівський і Городоцький. Тоді як межі району може змінювати лише Верховна Рада. Комерсанти захопили чотири гектари землі. Розширили став і ведуть приватний бізнес.
У цьому ж селі на місці колишнього корівника почали будувати птахофабрику, хоча до населеного пункту лише 50 метрів. А санітарна зона повинна бути 300 метрів. Селяни протестують, бо не хочуть дихати курячим послідом, але їх теж не чують.
Звідки візьмуться кошти для бюджету, запитує депутат районної ради Олег Лазар, якщо самовільно захоплюють землі й не платять. Тим часом по сільських радах їздять перевірки з району й шукають зайві гроші, але чомусь не бачать безчинств, які кояться на Яворівщині.
Ще одна проблема — Яворівське озеро, яке займає 610 гектарів. Навколо нього має бути природоохоронна смуга завширшки 100 метрів. Чиновники ще попередньої влади роздерибанили землю на березі озера. Прибережна смуга має 140 гектарів землі, з них 100 гектарів уже передано в приватні руки. Власниками стала місцева владна та бізнесова еліта — все оформили на підставних осіб. Це посадовці обласної та районної влади, працівники правоохоронних органів.
Учасники пікету попередили: якщо місцева влада не виконуватиме вимоги громади, жителі району шукатимуть правду під стінами Львівської облдержадміністрації. Може, їх голос почує голова ОДА Михайло Костюк? Селяни також вимагають заслухати на сесії районної ради керівників райдержадміністрації та начальника управління земельних ресурсів. Якщо їх роботу визнають незадовільною, то хай ідуть геть.
 
Львівська область.