Днями в Донецьку було знищено дев’яносто гральних автоматів, які підлягали утилізації згідно з рішенням судів. Ще недавно «однорукі бандити» приносили чималі прибутки своїм господарям, котрі вирішили нагріти руки на незаконному бізнесі, який вдалося припинити співробітникам державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) МВС.
Тоді само в Одесі борці з економічним криміналом припинили діяльність представників однієї із громадських організацій, які організували міжнародний покерний турнір. Під час перевірки оперативники встановили факти виплати грошової винагороди учасникам гри, що суперечить законодавству. Вилучено 26 столів для гри в покер, майже 5 тисяч ігрових фішок і близько 800 тисяч гривень. Проти організаторів порушено кримінальну справу за ст.203-2 (Зайняття гральним бізнесом) Кримінального кодексу України.
— Після ухвалення Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні» з вулиць наших міст практично зникли різноманітні павільйони, де найчастіше цілодобово сиділи громадяни, котрі намагалися збагатитися за допомогою різних гральних автоматів, — зазначив начальник відділу Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю підполковник міліції Олександр Мельникович (на знімку). — Більшість комерсантів виявилися законослухняними людьми й припинили цей вид діяльності. Але, на жаль, знайшлися й такі, кого не зупинили моральні аспекти й загроза карного покарання. Серйозний прибуток виявився для них найвагомішим аргументом. «Гральники» почали йти в тінь, організовуючи в якихось підвалах, кафе, клубах гру для вузького кола довірених осіб. Потрапити в такі законспіровані заклади не просто. Найчастіше ввійти в коло «обраних» можна тільки за рекомендацією завсідників. Але, незважаючи на всі труднощі, ми досить успішно боремося з такими нелегалами.
Лише за п’ять місяців 2012 року міліцією викрито 630 злочинів у сфері грального бізнесу, з яких 41 пов’язаний з наданням послуг букмекерськими конторами. У правопорушників вилучено близько 5 тис. одиниць грального обладнання, у тому числі понад 3 тисячі гральних автоматів, 2 тисячі одиниць комп’ютерної техніки, 105 покерних столів і рулеток.
Так, у травні під час одноденного оперативно-профілактичного відпрацювання міста Харкова працівниками Департаменту ДСБЕЗ припинено діяльність вісьмох гральних закладів (казино, ігрових клубів), а наприкінці квітня у Вінниці — 21 грального закладу, що працював всупереч вимогам Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні».
Зрозуміло, що у великих містах «підпільники» можуть певний час «гратися в піжмурки» з вартовими порядку. Адже до кожного кафе, клубу чи підвалу міліціонера не поставиш. І тут правоохоронці розраховують на допомогу небайдужих громадян. Але тільки допомога ця не має призводити до порушення закону.
Нещодавно один з телеканалів продемонстрував сюжет, з якого випливало, що члени якоїсь радикально налаштованої організації вирішили «розібратися» з представниками грального бізнесу (самі комерсанти наполягають на тому, що вони займаються електронною лотереєю). Хлопці в масках налетіли на кілька гральних точок і розгромили їх! Щоправда, як з’ясувалося під час розгляду, насправді все не так однозначно, а доморослі робін гуди мають малий стосунок до захисту моральних підвалин суспільства й боротьби з ігроманією.
— За цим фактом проводилося слідство, — каже підполковник Мельникович. — Ми з’ясували, що спочатку «активісти» організації, імовірно згадавши 90-ті, намагалися заробити: мовляв, ми мовчатимемо про ваш бізнес, але за це потрібно платити. Одержавши відмову, герої вирішили пропіарити свою організацію. Тільки робили вони це зовсім незаконним способом: під прицілом відеокамери учиняли погроми й вивозили чуже обладнання. Підсумком незаконної акції стало порушення кримінальної справи за фактом хуліганства. Упевнений, якби ці «борці за справедливість» прагли реально змінити ситуацію, то пішли б законним шляхом, а не підмінювали собою міліцію, слідство й суд.
Як вчинити людині, якщо вона має інформацію про незаконний гральний бізнес? За словами Олександра Мельниковича, у кожному районному відділенні міліції є підрозділ ДСБЕЗ, співробітники якого приймуть заяву про незаконну діяльність. А якщо з якихось причин ви не довіряєте місцевим правоохоронцям, то є можливість звернутися безпосередньо на телефон довіри МВС: (044) 254-76-43.
Фото автора.
Візит оперативників до незаконної столичної гральної контори.