Ранкове засідання 19 червня
У першому читанні схвалено проект закону «Про основні засади впровадження та функціонування Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги», внесений депутатами від різних фракцій. Під час обговорення депутати зауважували, що за всі роки незалежності України жодного разу не було сформовано жоден загальнодержавний баланс (міжгалузевий, зведений енергетичний та інші). Оскільки в країні відсутній постійно діючий державний інструмент збирання, накопичення та узагальнення інформації, яку потрібно використовувати як достовірну офіційну інформацію для оперативного аналізу стану секторів економіки. 
Законопроектом пропонується визначити правові, економічні та організаційні засади впровадження та функціонування Єдиної державної системи моніторингу (ЄДСМ).
Під сферу дії цього закону підпадатимуть: фізичні особи-підприємці та юридичні особи незалежно від форм власності, які здійснюють видобування, виробництво, перетворення, транспортування, зберігання, постачання паливно-енергетичних ресурсів і комунальних послуг; центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи незалежно від форм власності, які здійснюють споживання і оплату паливно-енергетичних ресурсів і комунальних послуг; юридичні особи, які здійснюють збір та обробку платежів фізичних та юридичних осіб за спожиті паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги тощо.
Верховна Рада відклала розгляд законопроектів про запровадження податку на розкіш і багатство. «Таким рішенням ми загонимо країну і економіку далі в тінь», — зауважив глава парламенту Володимир Литвин. Більшість депутатів вважали, що документ у запропонованому вигляді приймати недоречно, вбачаючи у красивій назві багато шпарин для товстосумів та олігархів, завдяки яким вони зможуть спокійно не сплачувати новий податок. Парламент прийняв рішення про внесення до порядку денного трьох альтернативних законопроектів про податок на розкіш — поданих Кабміном, фракцією БЮТ і комуністами. Спочатку ці документи опрацьовуватиме профільний комітет, і лише після того їх буде винесено на розсуд сесійної зали.
Під час години запитань до уряду, яка традиційно проходить у парламенті в п’ятницю, виступатиме не міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, а міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, котрий інформуватиме про регіональну політику в державі. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. М. Присяжнюк нині перебуває у відпустці.
На початку пленарного засідання депутати привітали з днем народження Миколу Баграєва.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Олександр Кузьмук, Геннадій Самофалов.
На передньому плані: Тарас Стецьків, Роман Зварич, Іван Плющ.
Сергій Гордієнко, Валентин Матвєєв, Володимир Матвєєв.