Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються реєстрації місця проживання.
Законопроект забезпечує право громадянам вільно обирати місце проживання, що гарантовано статтею 33 Конституції. Документ також врегульовує питання реєстрації осіб за адресою житла, розташованого на земельних ділянках, які надано для ведення садівництва, дачного будівництва, фермерського та особистого селянського господарства.
Крім того, проектом пропонується внести зміни до окремих положень Цивільного, Житлового, Земельного кодексів України, а також до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». А саме: розширити перелік категорій житлових будинків; усунути суперечності між визначеннями «місця проживання». Законопроект містить доручення уряду з підготовки пропозицій про внесення системних змін до інших законів, приведення у відповідність актів Кабінету Міністрів, центральних органів державної влади. Документ також визначає порядок реєстрації місць перебування і проживання осіб, які повернулися на постійне місце проживання до Автономної Республіки Крим на умовах Угоди з питань, пов’язаних із відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів від 9 жовтня 1992 року (Бішкекська угода держав СНД), і не мають житла. Під час обговорення народні депутати запропонували внести певні уточнення до проекту. За результатами розгляду члени комітету дійшли висновку, що зазначений законопроект в цілому відповідає положенням Конституції.