Акцію протесту «чорнобильців», яка тривала з 11 червня перед будівлею Донецької обласної державної адміністрації, припинено. Про це «Голосу України» повідомив один із координаторів заходу Володимир Сумароков. Протягом тижня «ліквідатори» щодня виходили на протест, вимагаючи виконання рішень судів і виплати пенсій у розмірах, визначених правосудям. За законом, пенсія інваліда-чорнобильця першої, другої та третьої групи повинна становити відповідно 10, 8 та 6 мінімальних пенсій за віком. Однак починаючи з листопада минулого року Пенсійний фонд припинив виплачувати такі суми.
Натомість Кабінет Міністрів затвердив інший порядок розрахунку виходячи із рівня заробітку на момент перебування на станції. При цьому у програші опинилися ті, хто був направлений до Чорнобиля як військовозобов’язаний та не мав заробітку. Зараз ці люди отримують пенсії у розмірі близько 2 тисяч гривень.
Учасники акції наполягали на особистій зустрічі з головою обласної державної адміністрації Андрієм Шишацьким та Президентом України Віктором Януковичем. Останній у п’ятницю приїхав до Донецька на футбольний матч. Щоб вимоги протестувальників були зрозумілими і численним іноземним медіа, чорнобильці тримали плакат англійською такого змісту: «Президенте, виконайте рішення суду». Однак зустріч ані з керівництвом області, ані з керівництвом держави не відбулась. «Подальше пікетування вважаємо марним. Думатимемо, як жити далі», — підсумував В. Сумароков.
Вимоги мітингувальників залишилися невиконаними. «Моя пенсія була 8500 гривень, а з листопада минулого року стала 2650, — розповів інвалід другої групи Микола Насон із Ясинуватої. — Пільги наші розкрадаються. Цього року навіть не лікувався, бо немає за що. За які гроші жити далі? За копійки? Пройшов усі суди, і Апеляційний, і Верховний. Уряду ми не потрібні. Інвалідам першої групи обіцяли 6 тисяч гривень пенсії. Кому ж додали? Вони (влада — Авт.) не хочуть нас почути».
Фото автора.
Чорнобильці підготували плакат англійською мовою, сподіваючись на увагу іноземних медіа. Другий ліворуч — Микола Насон.