Наказом міністра оборони України № 49 від 02 лютого 2015 року (далі — Наказ) затверджено порядок та умови виплати винагород та механізм підтвердження виконання окремих завдань під час АТО.

Так, наприклад, за успішне виконання завдання із знищення (захоплення): реактивної системи залпового вогню військовослужбовцям виплачується сума у розмірі — 60900 грн.; танка, наземної артилерії (самохідної), бойового вертольота — 48720 грн.; бойової машини піхоти (десанту), бронетранспортера, броньованої розвідувально-дозорної машини — 42630 грн.; переносного зенітно-ракетного комплексу — 30450 грн.; військового автомобіля (вантажного, спеціалізованого), малогабаритного судна бойового (розвідувального) призначення, військового тягача — 12180 грн.

Як довести факт знищення ворожої техніки?

Підтвердженням успішного виконання завдання із знищення техніки є: журнал бойових дій; підсумкове бойове донесення командира підрозділу, який за результатом візуального спостереження підтверджує знищення техніки. У донесенні детально зазначаються обставини, місце (координати), час, спосіб знищення, тип знищеної техніки, яким підрозділом або особою знищено, у тому числі якщо знищення здійснено силами та засобами інших підрозділів; дані фото- та відеоспостереження з координатами місця знищення техніки; особистий рапорт командира екіпажу літака (вертольота), льотчика —щодо знищеної техніки. 

Нагорода за успішність

За успішне виконання бойового завдання, визначеного розпорядчим документом вищого органу військового управління, виплачується додаткова винагорода на: бригаду; полк, батальйонно-тактичну групу; батальйон, дивізіон та прирівняні до них військові частини (підрозділи); роту, батарею, ескадрилью, взвод, групу та прирівняні до них підрозділи. Наказ  надає командиру можливість визначати внесок кожного з учасників бойового завдання, що впливає на призначення виплат. 

У Наказі використовується поняття «успішне» виконання бойового завдання. Це означає, що бойове завдання, яке було поставлене перед військовослужбовцями — виконано. Успішність такого завдання буде відповідним чином оцінюватись, і у разі визнання штабом АТО завдання неуспішним, про це вказується у відповідному розпорядчому документі із зазначенням причин.

У разі позитивної оцінки виконаного завдання, штабом АТО видається наказ, який, у свою чергу, є підставою для видання наказу командиром військової частини, яка виконувала бойове завдання про одноразову виплату додаткової винагороди.

1000 грн. за безпосередню участь у бойових діях

Окрім того, за безпосередню участь у бойових діях після видання бойового наказу військовослужбовцям військових частин виплачується додаткова винагорода у розмірі 1000 гривень за кожну добу такої участі. Це не означає, що винагороду отримуватимуть всі учасники, які перебувають в зоні АТО, а лише ті, яким штаб АТО підтвердив конкретні дні безпосередньої участі у бойових діях зазначених військовослужбовців.

Якщо таке підтвердження буде надано, то командир військової частини видає наказ на виплату додаткової винагороди за безпосередню участь військовослужбовців у бойових діях.

 За словами речника Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньова передбачено 18,8 млрд. грн. на виплату грошового забезпечення та заробітної плати, в тому числі зазначених премій.

Наталя ТИТАРЕНКО,  юрисконсульт.