Близько сотні чорнобильців пікетували в понеділок будівлю Донецької обласної державної адміністрації.
«Ми прийшли сюди, щоб зажадати виконання рішень судів на нашу користь, — пояснив один із координаторів акції Володимир Сумароков. — Чому порушується Конституція України? Наполягаємо, щоб голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький зустрівся з нами та гарантував виконання законів. Торік чорнобильці три тижні голодували перед Пенсійним фондом у Донецьку, коли уряд перестав виплачувати нам пенсію згідно із судовими рішеннями. Після того близько 500 осіб написали заяви до Європейського суду із прав людини. Троє не дожили до розгляду заяв. Ми стоїмо тут за себе і за них».
Як повідомляла наша газета, протест чорнобильців торік спричинило припинення виплати пенсій за рішеннями судів. Суди ухвалювали рішення згідно з законом, за яким пенсія інваліда-чорнобильця першої, другої та третьої групи має становити відповідно 10, 8 та 6 мінімальних пенсій за віком. Але в листопаді 2011-го уряд припинив ці виплати. Із початку року учасникам ліквідації аварії пенсії перерахували виходячи з заробітку. Цим рішенням задоволені не всі, тому й вийшли протестувати проти «підвищення» пенсій.
«Я служив в армії в полку цивільної оборони. Нас відправили на станцію ліквідувати аварію. Жив там більше року. З армії повернувся інвалідом. Ані родини, ані майна — нічого. Весь «чорнобильський» закон підлаштовується під заробітну плату. А у мене не було тоді зарплати в армії. Отримую 2100 гривень. Ліки безплатні виписати неможливо, постійно приходиш до аптеки, а ліків немає», — розповів інвалід другої групи Володимир Зіменко. Він каже, що згідно з судовим рішенням повинен був отримувати 7 тисяч гривень пенсії. Тепер ліквідатор сподівається разом із колегами відстояти свої права.