Учора у Голосіївському суді Києва відбулося засідання у справі обвинувачення двох столичних студентів у підпалі кінотеатру «Жовтень». 

Щоправда, офіційно надзвичайну подію, яка зірвала показ фільму, мало не зруйнувала будівлю і завдала місту збитків на майже 40 мільйонів гривень, кваліфікують як хуліганство. Небайдужа громада Києва переконана: те, що відбулося у «Жовтні», — спланований підпал. Мають навіть дві ймовірні версії-причини. Перша — нетерпимість до ЛГБТ-спільноти (лесбіянки, геї, бісексуали та трансгендери). У момент підпалу демонстрували стрічку з програми «Сонячні зайчики» — окремий конкурс фільмів ЛГБТ-тематики в рамках кінофестивалю «Молодість». Друга версія — намір виселити кінотеатр з будівлі у центрі міста. Перед цим уже було 13 спроб...

— 29 жовтня кінотеатр згорів. Те, що це був саме підпал, розуміли всі. Ми подали заяву до міліції щодо розслідування за статтею «умисне знищення та пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу». Але 1 листопада постановою старшого слідчого подільської міліції кваліфікацію у кримінальному провадженні було змінено на статтю «хуліганство», — пригадує директор ТОВ «Кіноман» (ТМ «Кінотеатр «Жовтень») Людмила Горделадзе.

У тому, що винуватці пожежі мали намір підпалити будівлю, вона не сумнівається. Каже, підтверджують її підозри і покази свідків, і результати висновків експертиз, призначених під час слідства.

— Згідно з висновком пожежно-технічної експертизи, причина виникнення пожежі — занесення стороннього джерела запалювання (ручної димової гранати) на горючі матеріали обшивки сидінь та підлоги, які попередньо були просочені або облиті горючою рідиною, — каже Людмила Горделадзе.

Та на це, переконує директор ТОВ «Кіноман», слідство закрило очі. Не надто перейнялося воно і пошуком відповіді на запитання: а де взагалі «хулігани» взяли димові гранати? Натомість вирішило шукати причину пожежі у «службовій недбалості» працівників згорілого кінотеатру та подільської пожежної частини.

Між тим, саме проведення ефективного слідства було вимогою номер один, яку кияни одразу після пожежі у «Жовтні» висунули владі міста. Констатують: завдання не виконано. «Нам нічого не залишилося, як самостійно з’ясовувати, що сталося у кінотеатрі», — розповів Сергій Щелкунов, співорганізатор руху «Врятуй «Жовтень».

У результаті вдалося встановити, що обидва «хулігани», затримані за підпал, належать до ультраправих організацій. Понад те, одразу після інциденту вони начебто давали свідчення, що зробили це саме через ненависть до гей-спільноти. «Якість досудового слідства дає підстави сумніватися, чи хотіла прокуратура взагалі з’ясовувати та встановлювати усі обставини справи», — каже Сергій Щелкунов.

Правники поведінку правоохоронців розуміють. «Їм вигідно кваліфікувати справу як хуліганство. У такому випадку потрібно набагато менше ресурсів. Адже якщо розслідувати злочин з мотивів ненависті, то потрібно з’ясовувати, хто ці особи, чому вирішили так вчинити, чи вони є членами якоїсь організації, де гуртуються?», — пояснює Михайло Тарахкало, директор Фонду стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Тим часом, цього року у бюджеті столиці закладено понад 36 мільйонів гривень на відновлення будівлі кінотеатру «Жовтень». Чи став він жертвою нетерпимості до сексуальних меншин, чи ж за цим криється бажання сильних світу цього виселити кінотеатр з центру міста, а головне, хто відповість за завдану місту шкоду — залишатиметься питанням, аж поки не буде проведено реального розслідування. Його, між іншим, від влади й досі чекають кияни.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Офіційно

«Прокуратурою Подільського району міста Києва затверджено та направлено до суду обвинувальний акт щодо двох студентів 20 та 24 років, з вини яких сталася пожежа у кінотеатрі «Жовтень». Під час досудового розслідування встановлено, що вказані молодики, намагаючись зірвати показ кінострічки, запустили у приміщення кінотеатру димові шашки... Слідством встановлено, що злочин було скоєно з хуліганських мотивів, намірів підпалювати приміщення студенти не мали».