Парламентська хроніка
Ранкове засідання 8 червня
Учора сесія в цілому ухвалила зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо розрахунків енергогенеруючих компаній перед державним бюджетом. Документом збільшуються видатки (на 2 398 511,7 тис. грн.) місцевим бюджетам на погашення заборгованості перед підприємствами водопостачання та водовідведення, яка виникла у зв’язку з невідповідністю між фактичною вартістю  послуг та встановленими на них тарифами.
А перед цим традиційна для п’ятниці година запитань до уряду була присвячена відразу двом питанням: зовнішньополітичному курсу України та підсумкам навчального року й організації вступної кампанії. Щодо курсу нашої країни, то запитання стосувалися трьох основних напрямів: курс на інтеграцію до ЄС, виконання міжнародних зобов’язань та моделі української зовнішньої політики.
Відповідаючи на них, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко зокрема зауважив, що «динаміку та зміст нашої зовнішньої політики визначає європейський напрямок». Щодо угоди між Україною та ЄС про Асоціацію, то, за словами урядовця, юридична та лінгвістична перевірка тексту буде завершена до кінця третього кварталу.
«Нині активно триває робота над технічною підготовкою тексту угоди до підписання», — повідомив К. Грищенко.
У свою чергу Сергій Соболєв («БЮТ-«Батьківщина») наголосив, що реальний крок до подальшої європейської інтеграції нашої країни — звільнення політичних в’язнів Тимошенко та Луценка. На що міністр зауважив: «МЗС не вирішує питання, які мають вирішуватися в правовій площині. Європейська інтеграція є принципово важливою для всіх, хто сидить у цьому залі, і ми не сприймаємо намагання торпедувати її через будь-які внутрішні процеси в країні. Особливо тоді, коли ми вийшли на завершення процесу».
Водночас Ярослав Кендзьор («НУ—НС») привернув увагу до мовного питання. «Російське керівництво зробило повну зачистку українських громадських організацій. На національно-культурні потреби українців Росія не витрачає жодної копійки з бюджету. Ми ж натомість на потреби російськомовних громадян витрачаємо 3,5 млрд. грн. Вас, як українця, така «паритетна» ситуація не ображає?» — поцікавився він.
У відповідь міністр зауважив, що права російських громадян українського походження мають бути забезпечені у належний спосіб і відповідно до законодавства РФ. «Наша дискусія з МЗС Росії точиться нині навколо практичного розв’язання проблеми із задоволення як культурних, так і інших потреб української громади на території РФ», — сказав він. За словами урядовця, ситуація з українською мовою на території наших сусідів доволі неоднорідна. В деяких регіонах діють недільні школи, підтримуються україномовні дитячі садки. «Але ми виходимо з того, що такий досвід не повинен обмежуватися певними регіонами. Він має застосовуватися на загальнонаціональному рівні. Тож уживаємо всіх можливих заходів, аби довести це до логічного завершення — прийняття відповідних рішень», — констатував К. Грищенко.
Про вступну кампанію-2012 народних депутатів поінформував міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Він зауважив, що державні умови прийому до вищих навчальних закладів уперше за 20 років були оприлюднені у жовтні 2011 року. Що дало змогу викладачам та майбутнім абітурієнтам протягом 10 місяців готуватися за стабільними правилами.
За словами міністра, цього року вступна кампанія триватиме 30 днів — з 2 по 31 липня. Водночас абітурієнти можуть подавати документи як особисто, так і в електронній формі.
Суттєво збільшилися також обсяги державного замовлення. Зокрема, на технічні професії. Так, порівняно з 2011 роком зросло замовлення на напрями: електроніка — майже на 34%, «енергетика та енергетичне машинобудування» — на 14,5%, «радіотехніка» — майже на 25%, «металургія» — на 64%, «машинобудування» — майже на 28%, «хімічні технології та інженерія» — на 46%, «авіаційна та ракетно-космічна техніка» — на 44%, «транспорт і транспортна інфраструктура» — на 32%. Збільшено замовлення і в напрямку ІТ-галузі. «Це найбільший показник обсягів навчання за державні кошти за всі 20 років», — наголосив міністр.
У першому читанні парламент ухвалив також урядовий проект закону про зайнятість населення, відхиливши водночас альтернативний, підготовлений Наталією Королевською. Для стимулювання зайнятості населення документ пропонує запровадити низку механізмів. Зокрема, зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для роботодавців, які протягом року забезпечували створення робочих місць та виплату заробітної плати у розмірі не нижче 3-х мінімальних заробітних плат.
У першому читанні також було ухвалено зміни до деяких законів України (щодо відомчої реєстрації транспортних засобів) та зміни до Основ законодавства про охорону здоров’я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Олександра Козуба (ПР).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Олександр Козуб, Юрій Колоцей, Володимир Макеєнко.