Вечірнє засідання 7 червня

Передусім Верховна Рада погодилася з пропозиціями Президента до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом». За це проголосували 265 народних обранців.
Глава держави повернув у парламент прийнятий закон через те, що передбачений механізм притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди є недосконалим. На цьому наголосив представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. Тим більше пропоновані зміни не врегульовують ці питання комплексно, є безсистемними та неузгодженими між собою. А тому, підкреслив доповідач, існує ризик неоднакового застосування норм закону і, як наслідок, — порушення прав громадян.
Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами викликав неоднозначну реакцію народних обранців. Хоча доповідач народний депутат Юрій Мірошниченко і переконував, що «в країні практично відсутня інфраструктура поводження з небезпечними відходами, що створює ризик для довкілля та людей у процесі їх зберігання». А проект закону розроблено для «структурного розвитку сфери поводження з відходами, запровадження новітніх технологій утилізації твердих побутових відходів, їх максимального повторного залучення в господарський оборот як вторинних ресурсів та вторинного джерела енергії, стимулювання екологічних інвестицій».
Натомість голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога звернув увагу на те, що цей законопроект був відхилений. На його думку, законопроект пропонує сьогодні ці проблеми, екологічні проблеми, проблеми з відходами покласти на плечі громадян. Бо після прийняття закону вони платитимуть і за вивезення, і за сортування, і за роздільний збір, і за утилізацію сміття, і за його захоронення. На його думку, це «підвищить ціни на комунальні тарифи, це підвищить ціни на вивіз сміття».
Народний депутат Володимир Карпук (Фракція «Наша Україна— Народна самооборона») звернув увагу на те, що законопроект зобов’язує кожну фізичну особу укладати договір з відповідною юридичною особою на переробку, роздільне збирання і вивезення відходів. Водночас роздільний збір також покладений на громадян.
Проте 272 народні обранці підтримали законопроект у першому читанні.
Схожа ситуація склалася і з проектом закону про ціни і ціноутворення. Доповідач, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта, зауважив, що законопроект чітко визначає повноваження Кабінету Міністрів України, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері ціноутворення, уточнення способів державного регулювання цін. Проект закону визначає підстави для запровадження державного регулювання цін, види державного регулювання цін, порядок їх застосування, розмежовує компетенції Кабінету Міністрів та органів виконавчої влади і місцевого самоврядування в цій сфері. Окрім того, підкреслив він, «для забезпечення неухильного виконання вимог законодавства про ціноутворення проект закону установлює диференційовану адміністративно-господарську відповідальність».
Співдоповідач, народний депутат Олексій Плотніков, наголосив, що «проект закону визначає підстави для запровадження державного регулювання цін, тарифів, плати, ставок або зборів, крім ставок і зборів, що використовуються в системі оподаткування; види державного регулювання цін, порядок їх застосування, диференціювальні адміністративні та ринкові методи». Він також зауважив, що для забезпечення взаємоузгодження нормативних положень, обумовлених проектом закону та іншими нормативними актами, передбачено внесення змін до Господарського кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.
І хоча обговорення законопроекту було бурхливим, все ж таки голосами 261 народного депутата його прийняли в першому читанні.
На вечірньому засіданні було ухвалено цілу низку законопроектів.