У Чернігові відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці на тему «Проблеми та напрями формування системи стимулювання роботодавців до створення та збереження робочих місць».

Перед його початком народні депутати України Леонід Ісаєв, Володимир В’язівський, Тамара Єгоренко, Сергій Васютін, Володимир Марущенко, Ярослав Сухий, Олександр Стоян та голова комітету Василь Хара зустрілися з керівниками області, відвідали Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування та підприємство ПрАТ «ТК Стиль». У навчальному закладі парламентарії ознайомилися із системою професійної підготовки швачок, перукарів, фотографів, цікавилися і проблемними питаннями. Як з’ясувалося, нині через кризу бюджетних платежів, тендерну процедуру на одного виконавця училище не може погасити борг майже в 500 тисяч гривень за спожите тепло. Не все благополучно і в «ТК Стиль». Підприємство працює на давальницькій сировині й виготовляє за мізерні кошти пальта для зарубіжних партнерів. А ті продають їх за високими цінами у Франції. Підприємство потерпає і від роботи підпільних цехів із виготовлення одягу, практики завчасних податкових платежів тощо. Через це тут виникають серйозні труднощі з виплатою 1500 гривень середньої зарплати швачкам.

— У нашій державі це є справді особливою проблемою, — зазначив на прес-конференції голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Василь Хара, коментуючи побачене на підприємстві. — Ми дожилися до того, що середня зарплата — найнижча в Європі. Якщо ВВП України у 4 рази менше, ніж у середньоєвропейській країні, то середня зарплата у нас у 20 разів менша, ніж у цих сусідніх державах. Це неправильно. Це — надексплуатація працівника. Ресурси на підвищення зарплат щонайменше удвічі у нас є.

Народні депутати у приміщенні Чернігівської обласної ради розглянули та погодили винести на розгляд Верховної Ради законопроекти, зокрема, «Про зайнятість населення», «Про організації роботодавців».

Присутні зазначили, що державна політика підвищення попиту на робочу силу може здійснюватися за такими напрямами, як збереження і модернізація наявних робочих місць з ліквідацією надлишкових або неефективних, достойний рівень заробітної плати, прозора податкова система, соціальні гарантії для працівників. В. Хара у своєму виступі зазначив, що створення одного нового робочого місця нині коштує 50 тисяч доларів США. А тому, щоб кількість безробітних зменшувалася, необхідно реформувати економіку.

У роботі виїзного засідання комітету також взяли участь голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник.

Члени комітету знайомляться з роботою «ТК Стиль».

Фото автора.