Парламентська хроніка
Ранкове засідання 7 червня
Народні обранці прийняли у другому читанні зміни до Закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». Цими змінами вдосконалюється механізм повернення нашим співвітчизникам коштів, які зберігалися в Ощадбанку колишнього СРСР.
Як пояснив доповідач, народний депутат Олександр Стоян, законопроект уточнює суму, яку виплачуватимуть сім’ї померлого вкладника.
Верховна Рада також затвердила як закон Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного чи природного характеру на 2012—2016 роки.
Доповідач, голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога зауважив, що запобігти надзвичайній ситуації легше, аніж потім долати її наслідки. Він, зокрема, пояснив, що було враховано 28 пропозицій народних депутатів. А на запобігання надзвичайним ситуаціям протягом дії програми буде спрямовано понад 12 млрд. гривень.
Народні обранці також внесли зміни до статті 3 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо регулювання цін на молоко (про те, як спритні ділки, зокрема на Івано-Франківщині, наживаються на селянах під виглядом закупівлі у них молока, «Голос України» розповів у серії публікацій «Хочеш когось похвалити — хвали Бога...»).
Як пояснив голова Комітету з питань аграрної політики Григорій Калетник, зміни до закону зобов’яжуть заготівельників укладати договори з селянами. Щоправда, у народних обранців виникло чимало запитань. Зокрема, зауважили вони, ціни протягом року змінюються тричі. Отож, запитували вони, яка ціна буде записана в договорі?
Інших непокоїло те, що сам договір може бути використаний для ошукання громадян. А тому народні обранці зобов’язали Кабінет Міністрів розробити типовий договір.
Окрім того, депутати спростили механізм державних закупівель для підприємств оборонно-промислового комплексу та ухвалили низку інших законів.
А на початку ранкового засідання на вимогу двох опозиційних фракцій — «БЮТ-«Батьківщина» і «Наша Україна—Народна самооборона» головуючий оголосив перерву. Після цього із заявою виступив керівник фракції «БЮТ-«Батьківщнина» Андрій Кожем’якін. Він вчергове звинуватив владу в політичних переслідуваннях опозиції. За його словами, незалежна правова експертиза вироків Юлії Тимошенко і Юрія Луценка визнала політично вмотивованими.
Андрій Кожем’якін зажадав надати трибуну Верховної Ради для оприлюднення висновків незалежної експертизи. І закликав звільнити політв’язнів.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
На передньому плані: Олександр Васильєв, Валерій Келестин, Ігор Зварич.