Учора завершилася основна сесія Зовнішнього незалежного оцінювання. Тестування складали всі ті, хто цього року мріє стати студентом, а це понад трьохсот тисяч абітурієнтів. І хоча попереду ще додаткова сесія ЗНО для тих, хто з поважних причин не зміг взяти участі в основній, але висновки вже можна починати робити. Так, учора представники громадянської мережі ОПОРА, які вже п’ять років (тобто стільки, скільки існує ЗНО) проводять спостереження за тим, як дотримуються правил учасники тестувань, розповіли про плюси та мінуси цьогорічної кампанії.
«Загалом ми позитивно оцінюємо організацію та проведення цьогорічного стандартизованого тестування в Україні», — розповіла учора під час прес-конференції координатор освітніх програм ОПОРИ Ольга Стрелюк. Утім, не обійшлося й без недоліків. Так, за її словами, на один з пунктів тестування намагалася пройти жінка з немовлям. Були випадки, коли потрапити на тест майбутні абітурієнти прагнули з документами своїх батьків. А на одному з пунктів, розхвилювавшись, учасники ЗНО попросили дозволу вийти покурити... Ці випадки можна зарахувати, швидше, до курйозів, ніж до серйозних проблем. На жаль, не обійшлося й без останніх.
Найбільше порушень громадські спостерігачі зафіксували з боку абітурієнтів. Як розповіла Ольга Стрелюк, було чимало випадків, коли у них знаходили мобільні телефони. Один зі стільникових операторів навіть пропонував спецакцію — безлімітний мобільний Інтернет на період, який дивовижним чином збігся у часі зі ЗНО. Не дуже ефективними у боротьбі за прозорість та чесність тестування виявилися, за словами активістів, металошукачі та відеокамери. У половині пунктів їх взагалі не було. А там, де їх встановили, все одно залишалася можливість пронести якісь пристрої. Очевидно, саме цим і скористалися ті порушники, які сфотографували кілька сторінок тестових завдань з української мови та літератури і виклали їх в Інтернет. Це сталося безпосередньо під час іспиту, тож перескладати тест не доведеться.
Прикро, що за словами активістів ОПОРИ, люди, які цим займалися, уникнуть серйозного покарання. Мало того, правоохоронці їх навіть не шукатимуть. Максимум, що загрожує абітурієнтам, яких застукали на фотографуванні, — заборона складати ЗНО протягом двох років. А інструктори пунктів, яких впіймають на нелегальній допомозі, відбудуться дисциплінарними покараннями та не отримають зарплати за цей день. Звичайно, шкода, що у нас так поблажливо ставляться до тих, хто підштовхує молодь починати доросле життя з брехні.