Комітет з питань науки і освіти підтримує проект закону про внесення змін до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» (щодо особливості здобуття освіти).
У запропонованій документом редакції пропонується визначити, що шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше трьох років, особи, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менше 15 років, або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами І чи ІІ групи, зараховуються в перший рік після здобуття загальної середньої освіти поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих і професійно-технічних навчальних закладів України за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках і виплатою стипендії в розмірі прожиткового мінімуму.
Під час обговорення питання народні депутати зазначали, що законопроектом також передбачено працевлаштування випускників відповідно до договору, укладеного між відповідним органом виконавчої влади, керівником навчального закладу та молодим спеціалістом. Форму договору та порядок його укладання затверджує уряд.
Комітет з питань науки і освіти підтримує також законопроект про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо участі батьків у додаткових витратах на повнолітніх дітей, які продовжують навчання.
Зокрема, зазначалося на засіданні, законопроектом пропонується доповнити чинний кодекс статтею 199-1 «Участь батьків у додаткових витратах на повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання», згідно з якою той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на повнолітніх дочку, сина, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язаний брати участь у додаткових витратах на повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання, до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати таку додаткову матеріальну допомогу.
Передбачається, що розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на повнолітніх дітей, які продовжують навчання, в разі спору визначається судом.
Право на звернення до суду з позовом про стягнення додаткових витрат матиме той, хто безпосередньо здійснює або здійснював фінансування додаткових витрат.