Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 6 червня
 
Сесія розглянула низку законопроектів, запропонованих до включення до порядку денного. Так, проект закону про внесення змін до Конституції (щодо недоторканності) доповідав заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Депутат закликав виявити неупередженість у цьому питанні. Якщо не візьмемося за його вирішення, каста недоторканних незабаром неформально розростеться до найнижчих посадових осіб, наголосив він. Власне, документ передбачав виключення з Основного Закону положення про недоторканність народних депутатів, Президента та суддів.
«Чому ми, одна з найбідніших в Європі країн, на супровід Президента, його пересування країною, які перетворюються на надзвичайні ситуації, витрачаємо найбільше коштів у світі, — зазначив М. Томенко. — Сьогодні ми мусимо почати ту серйозну процедуру й урівноважити тих людей, які повинні бути не на забезпеченні суспільства, а бути його слугами».
Депутат зауважив також, що проти цього законопроекту є лише один аргумент — рішення Конституційного Суду, яке сформульовано так, що недоторканність можна скасовувати лише щодо парламентаріїв. Проте, на думку М. Томенка, сьогодні маємо апелювати не до упередженого рішення КС, а навести всі аргументи.
У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив, що профільний комітет це питання не розглянув. «Тому давайте емоції відкладемо і будемо виходити з того, що, оскільки це питання чутливе і про нього всі охоче говорять, ми не повинні допустити щонайменшого порушення під час його підготовки для внесення до Конституційного Суду. Відповідно до ст. 145 Регламенту комітет, розглядаючи це питання, повинен відповісти на 15 запитань. Потім підготувати проект постанови, в якому зазначити: включити до порядку денного чи включити до порядку денного і направити до КС або включити до порядку денного та опублікувати для обговорення. Сьогодні ми можемо поговорити про це питання і доручити комітету підготувати його так, як вимагають Регламент і Конституція», — наголосив глава парламенту.
Конституційною більшість («за» — 404) народні депутати проголосували за те, щоб відкласти прийняття рішення щодо цього законопроекту до моменту розгляду питання в комітеті і внесення відповідного проекту постанови до сесійної зали. До цього питання парламентарії повернуться 20 червня.
А на початку Верховна Рада розглянула та ухвалила за основу проект закону «Про ратифікацію Угоди про порядок передачі зразків наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів». Відповідна угода, як повідомив голова Державної служби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко, була підписана 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі. Документ встановлює порядок передачі зразків наркотичних засобів, психотропних речовин, вилучених із незаконного обігу, для здійснення оперативно-розшукових заходів, забезпечення проведення порівняльних криміналістичних досліджень, а також з науковою та навчальною метою між компетентними органами країн СНД.
Проте під час розгляду законопроекту більшість депутатів висловили до нього застереження. Зауваження до документа були і в профільного Комітету у закордонних справах. За словами його голови Олега Білоруса, звільнення від митного огляду під час передачі між компетентними органами країн СНД зразків наркотиків та їх прекурсорів є неприпустимим, адже може створити реальні можливості для збільшення незаконного переміщення наркотиків через державний кордон України. Тож документ підтримали в першому читанні, доручивши водночас профільному комітету доопрацювати його спільно з урядом до 20 червня.
У цілому депутати підтримали ратифікацію Конвенції про міжнародні майнові права на рухоме обладнання та Протоколу до Конвенції про міжнародні майнові права на рухоме обладнання з питань авіаційного обладнання.
Депутати також внесли до порядку денного проект Закону «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення медичною допомогою осіб з рідкісними (орфанними) захворюваннями». Документом, зокрема, передбачається надання безплатної медичної допомоги особам, які страждають на рідкісні захворювання і потребують дороговартісних діагностичних або лікувальних засобів.
Водночас сесія відхилила зміни до деяких законів щодо вдосконалення процедури голосування на виборах та референдумах, подані Юрієм Одарченком. 
Народні обранці також ухвалили постанову «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України, Земельного кодексу України та законів України, прийняття протиправних рішень Київською міською радою в період з 2007 по 2010 роки». Головою ТСК обрано народного депутата Кирила Куликова («НУ—НС»), його заступником — Олексія Плотнікова (Партія регіонів).
На початку ранкового засідання депутати привітали з днем народження свого колегу Бориса Шиянова («БЮТ-«Батьківщина»). Крім того, головуючий повідомив про входження Володимира Ланового, який набув депутатських повноважень п’ятого червня, до складу фракції «НУ—НС».
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua