Донецька область активно готується до Євро-2012: нові готелі, ремонт доріг і аеропорту. Іноземців, схоже, тут люблять більше, ніж корінних жителів. Доказ тому — численні звернення на «гарячу лінію» нашої газети зі скаргами на роботу комунальних служб.

«Урятуйте наші труби»

Валентина Тригуб живе в донецькій 14-поверхівці. Будинок досить молодий: лише 29 років. Але в грудні 2010 року «здоров’я» висотки «похитнулося»: проблеми з водопостачанням, сморід у підвалі, пацюки, погане освітлення, руйнувалися вимощення й ґанок. Мешканці надіслали інформаційний запит начальникові ЖЕД №4 Олені Жураковській із проханням перелічити надавані послуги й режим їхньої оплати. Активісти додали зразок списку таких послуг, затверджений Кабміном в 2005 році. У відповідь — тиша.

«За всі ці роки навіть косметичного ремонту не було, все зруйновано, загиджено», — обурена Валентина Федосіївна. Люди склали «Карту перевірки стану будинку», де розписали основні претензії до роботи ЖЕКу. Комунальники оголосили схід мешканців будинку, куди прийшли представники виконкому Київської райради, інженери. На «віче» обговорили зовнішні проблеми будинку, про солідний ремонт — «забули». «Не зрозуміло навіть, хто повинен відповідати за ремонт під’їзду — настільки туманні пояснення райради», — скаржиться співрозмовниця.

У серпні Валентина Тригуб обійшла проблемні ділянки будинку разом із майстром. У листопаді міськрада відзвітувалася авторові заяви: «Були виконані роботи з поновлення освітлення... з установленням світильників у кількості 32 шт., часткової заміни аварійних ділянок труб... ремонту цоколя й ґанку».

Вигляд ґанку змушує пустити  сльозу: східці обмазав цементом юнак із ЖЕКу, за паперами — будівельна фірма. А сходи всередині будинку й зовсім небезпечні: гвинтові, висотою по стегно, без спеціальних загороджень. Із 32 лампочок, встановлених ЖЕД №4, через два тижні освітлювали лише 4 поверхи! Мешканці самі замінюють світильники: бояться втратити здоров’я на крутих віражах.

Від таких стресів висотка «кульгає»: відколюється плитка на фасаді, під будинком з’являються провали, через які дощова вода затікає всередину будівлі. Комунальники забили ці діри технічною ватою, а в лютому підлатали труби. Того самого вечора в підвалі виявили сильну течу. Пара, що раніше виходила із щілин під будинком, піднімалася по під’їзду, налякавши жителів. Зварник і майстер упоралися за півгодини, але проблема все ще дає про себе знати смородом.

«Знову нові відремонтовані труби течуть! ЖЕК направляє перекручену інформацію владі, начебто у нас усе добре, а в будинку нічого не змінюється», — обурюється Валентина Тригуб. Тепер вона — член ініціативної групи мешканців, регулярно з’ясовує стосунки із чиновниками всіх мастей.

Мешканці 14-поверхівки згуртувалися в боротьбі за комфортне житло й наполягають на проведенні капітально-вибіркового ремонту будинку. Мешканці згодні взяти ситуацію у свої руки: скинутися і самостійно замінити труби навзамін за знижку на оплату комуналки. Але представники ЖЕКу й самі нічого не роблять, і домовлятися з людьми не квапляться.

Коли матеріал був готовий до друку, «Голос України» одержав відповідь із виконкому Донецької міської ради. Як зазначено в листі, ремонт під’їзду будинку №36 «г» на Київському проспекті включений у план поточного ремонту на 4-й квартал 2012 року. Ремонт вимощення будинку планується виконати до 1 жовтня нинішнього року силами служби єдиного замовника району».

На гачку «накиду»

Ірина Єфанова мешкає в приватному будинку в Макіївці. У грудні 2009 року до неї прийшли три співробітники з макіївського «Енергозбуту» (повна назва — Макіївські електричні мережі відкритого акціонерного товариства «Донецькобленерго»), зняли пломбу з лічильника й відрізали електрику. Це було рано-вранці, вдома нікого, відтворити картину того, що відбувалося, допомогли тільки обривкові розповіді сусідів. В акті про порушення гості вказали: «Самовільне підключення житлових будинків до електричної мережі, що не є власністю споживача: накид проводів навантаження на лінію електропередачі».

У документі зазначили, що хазяйка житла «від  відмовилася розписатися, другий екземпляр залишений в абонента». Але на момент відключення будинок був порожній, а копію документа Ірина не знайшла.

Для подальшого розгляду Єфанову запросили на засідання комісії з розгляду актів. Доказ провини — фотографії проводу, що тягнеться через двір макіївчанки. Господиня пояснює: «Лінії електропередач розташовані так, що для підключення електрики до гаража потрібна «переноска». Працівники сфотографували цю конструкцію і назвали її накидом». Енергетики виписали штраф в 4,5 тисячі гривень. «Чоловікові в очі сказали, що він — злодій», — згадує про образу Ірина.

Фото накиду безпосередньо на стовпі електропередач пообіцяли показати в суді: енергопостачальна організація тримає козирі в рукаві до останнього. Макіївчанка готова до зустрічі з Фемідою: хоче позбутися ярлика «злодійки», та й глянути на фотографії міфічного накиду цікаво. Але от загадка: енергетики регулярно погрожують судовими розглядами, а на практиці відтягують тяжбу.

«Відлучення» від електрики — окремий акт цієї комедії: макіївчанка підключала енергопостачання 12 разів за останні три роки! Поки штраф «висить», представники енергозбуту регулярно перерізують проводи, хоча всі рахунки оплачуються регулярно. Після чергового відключення в січні 2012 року Ірина написала звернення гендиректору «Донецькобленерго» Олексію Сидоренку. Надсилала прохання тричі, щоб уже напевне, але відповіді немає.

При цьому лічильники із пломбами перебувають у вільному доступі. Ірина спеціально підписалася: мовляв, відповідальність за збереження приладу не несе — на вулиці зіпсувати лічильник може хто завгодно.

Знайомим макіївчанки пощастило менше: двох її сусідок обвинуватили в зриві пломби й зобов’язали платити штраф.

Розбиті дороги й спірний підвал

Також на «гарячу лінію» звернулася жителька Петровського району Донецька Наталя Коцур зі скаргою на те, що працівники служби електромережі безвідповідально проводять ремонтні роботи: через погану погоду виникають проблеми з електропостачанням. Звернення мешканців до керівництва підприємства ігноруються. Коли шість років тому мінялися стовпи високої напруги, енергетики розбили дороги. «Тепер вони нагадують кінець війни 1945 року», — скаржиться автор заяви.

А мешканці будинку №5 на проспекті Гурова в обласному центрі, в тому числі — учасники та інваліди Великої Вітчизняної війни, звернулися в редакцію із проханням захистити їхні права. Справа в тому, що напівпідвальне приміщення цього будинку було приватизоване в 2000 році, про що мешканцям стало відомо лише через 11 років. «Це протизаконно приватизоване напівпідвальне приміщення стало прямою причиною того, що в зимові періоди температура повітря у квартирах становить не більше 15—17 градусів, а нерідко опускається до позначки 12—13 градусів, на що ми постійно й безрезультатно скаржилися й продовжуємо скаржитися в різні органи влади».

Як з’ясувалося, власники підвалу замінили трубопровід зворотної подачі тепла, зменшивши діаметр труби, що й призвело до погіршення теплового режиму.

«Нині Кабінетом Міністрів України разом із місцевими органами влади проводиться робота із залучення мешканців будинків в ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Але як ми можемо створити у своєму будинку ОСББ, якщо напівпідвальне приміщення в ньому на праві приватної власності незаконно належить стороннім громадянам, хоча воно по праву має належати нам, мешканцям будинку?» — йдеться в листі. Автори вважають, що правоохоронні органи повинні провести розслідування «незаконної приватизації».

Ви хочете привернути увагу до своєї проблеми? Поділитися ідеями? Обговорити публікації газети? Для читачів із Донецької області нагадуємо, що кожну першу й третю середу місяця з 10-ї до 13-ї години працює «гаряча лінія» газети «Голос України» — телефон 050 933 3127.

Донецька область

Мешканка будинку на проспекті Київському, 36 «г» Валентина Кравченко обурена бездіяльністю ЖЕКу.

Фото Ліни КУЩ.