Через тиждень після урочистого відкриття оновленого залізничного вокзалу в Донецьку, де представили новий швидкісний потяг Hyundaі Rotem, в обласному центрі продовжують обговорювати подію. У центрі уваги — масове отруєння журналістів, яких організатори свята пригостили на модернізованому вокзалі.

На ранок понеділка на лікарняних ліжках перебувало дев’ятеро осіб, із них семеро — в інфекційному відділенні міської лікарні № 1 обласного центру, ще двоє — в міській лікарні Макіївки. Усі потерпілі надійшли із високою температурою (до 40 градусів) та симптомами харчового отруєння. У першого із пацієнтів уже діагностували сальмонельоз, результати бактеріологічних досліджень інших хворих будуть відомі пізніше.

Загалом, за підрахунками колег, кількість журналістів, яким стало зле після кава-брейку на Донецькому залізничному вокзалі, становить близько 20 осіб. Дехто вирішив лікуватися вдома і не звертатися до медиків. Розслідування випадку взяла під контроль обласна прокуратура. У суботу санітарно-епідеміологічна служба на Донецькій залізниці розіслала листи до місцевих засобів масової інформації, в яких повідомила, що проведення фуршету та його меню не були узгоджені зі службою. Зараз усі продукти, які подавали на стіл, досліджують. Самі ж потерпілі «підозрюють» шашлик із курки, пиріжки з печінкою і рибу в клярі. Розслідування та протиепідемічні заходи тривають. Санітарні лікарі закликали всіх журналістів, які їли страви на вокзалі та відчули, що їм недобре, звернутися до лікарні. Санепідстанція та залізнична прокуратура не полінувалися обдзвонити всі редакції та поцікавитися самопочуттям співробітників.

Інцидент із отруєнням журналістів попсував райдужну картину із готовністю залізничного вокзалу гідно зустріти гостей Євро-2012. Автор цих рядків також була на відкритті й особливу увагу звернула на буфет у залі підвищеного комфорту. Обстановка в ньому справді свідчить про вищий клас: м’які дивани, дорогі штори тощо. Працівниці буфету Ірина Мушинська та Еліна Апасова володіють англійською, хоча і соромляться розмовляти нею. Співробітниці зазначили, що іноземної мови їх навчали в рідному депо станції Ясинувата. Проте меню буфету, яке складалося в тому числі із холодних вергунів та сосисок у тісті, якось не дуже пасувало до європейського вигляду споруди. Вироби були викладені просто на прилавку, а не лежали на вітрині за склом чи обернуті плівкою, і будь-хто із покупців міг торкнутися пиріжків або чхнути на них. Так уявляють собі на залізниці сервіс підвищеного комфорту.

Тим часом колеги, які опинилися на лікарняному ліжку, відчули на собі всі принади безплатної медицини. «За п’ять днів я уже витратив на ліки близько 500 гривень, — поділився враженнями один із потерпілих. — Першого ж дня видали список гривень на триста, пізніше ще довелося купувати. Уколи, крапельниці... Побутові умови примітивні: у туалеті крапає вода, унітаз без кришки. На початку пив лише воду, нічого не їв. Але їсти те, що дають у відділенні, неможливо. У п’ятницю навіть хліба не було».

У листопаді цього року «Голос України» вже змальовував умови лікування в інфекційному відділенні міської лікарні № 1, де пацієнту із лихоманкою температуру збивали, обклавши грілками з льодом, — через відсутність ліків. Судячи із відгуків колег, ситуація мало змінилася. До спалаху кишкових інфекцій наша медицина не готова. Точніше, готова лікувати хворих виключно за їхній рахунок.

У вокзальному буфеті страви викладені просто на прилавку. 

Фото автора.