Народні депутати вже заговорили про саморозпуск і дострокові вибори

Парламентська хроніка
Ранкове засідання  25 травня
Робота парламенту була заблокована й учора. Побоюючись, що резонансний законопроект про засади державної мовної політики може бути проголосований у п’ятницю, опозиціонери заблокували трибуну, президію та урядову ложу. Над президією вони вивісили банер із надписом: «Знищення мови — знищення Батьківщини!». Протестували проти ухвалення законопроекту й під стінами Верховної Ради. А тим часом у кабінеті Голови Верховної Ради Володимира Литвина тривало засідання погоджувальної ради, на якій депутати намагалися знайти вихід із ситуації, що склалася. Проте вона, схоже, остаточно зайшла у глухий кут.
Як повідомив Володимир Литвин під час брифінгу, вислухавши пропозиції керівників фракцій, він запропонував декілька варіантів вирішення конфлікту. 
По-перше, завершити розгляд питання, адже неможливо перейти до обговорення інших законопроектів, не ухваливши остаточного рішення щодо мовного проекту. По-друге, прийняти рішення про перенесення розгляду питання до завершення політичних консультацій і розпочати розгляд питань, які передбачені розкладом на п’ятницю. Після проведення консультації поставити законопроекти на голосування. Якщо вони будуть ухвалені в першому читанні — доручити комітету доопрацювати їх з урахуванням усіх пропозицій. Якщо не буде політичної волі, то знайти компромісне рішення — запропонувати направити законопроекти на повторне перше читання за винятком тих, які були відкликані або зняті з розгляду. По-третє, повернути документ суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання. Жодна з цих пропозицій, за словами В. Литвина, не була підтримана.
Глава парламенту переконаний: це був би мужній, правильний крок. Тим більше що він мав би позитивні наслідки — раніше відбулися б вибори, тоді були б гарантії того, що своєчасно буде ухвалено бюджет, прийнято ті рішення, які є конче потрібними. Складні й відповідальні, але ті, без яких далі країна не розвиватиметься. «Інакше ми дійдемо до того, що доведеться будувати по-новому Україну. Бо кожен воює за свою частину країни, щоб отримати свій електорат. Не думаючи, що буде далі. Треба покласти цьому край, прийнявши відповідне рішення», — наголосив він. Додавши водночас: «Я розумію, що мене критикуватимуть зліва, справа, центру, з усіх боків, але треба дивитися правді у вічі».
Водночас, відповідаючи на запитання щодо позиції фракції у цьому питанні, глава парламенту зауважив, що з цього приводу він неодноразово робив заяви. «Я категорично проти того, що відбувається і призводить до розколу країни», — сказав він.
Голова Верховної Ради повідомив також, що в четвер у парламенті працювала оперативна слідча група Міністерства внутрішніх справ, яка вилучила всі відеоматеріали і провела дослідження безпосередньо у сесійній залі.
У свою чергу регіонали Олександр Єфремов (голова фракції) та Вадим Колесніченко (один з авторів законопроекту) під час брифінгу зауважили, що нинішній розгляд мовного питання не пов’язаний із виборами. «Партія регіонів задекларувала й записала у своїй передвиборчій програмі тезу про необхідність вирішення мовного питання. Ми системно працювали над цим питанням. І якщо хтось говорить, що це перед виборами, то це абсолютно не відповідає дійсності», — сказав О. Єфремов. Він нагадав, що перший законопроект був написаний ще п’ять років тому, але через низку критичних зауважень, які у своїй більшості, за словами регіонала, були суб’єктивними, був відхилений. Тому вони вирішили підготувати інший законопроект, «який би не розділяв наше суспільство, але ставив крапку у вирішенні даного питання, роблячи комфортним проживання людей будь-якої національності у нашій державі».
У результаті подій, які мали місце в парламенті у четвер, зазначив О. Єфремов, ми отримали не лише негатив щодо Верховної Ради, а відносно держави. «Отримали нерозуміння того, як можна у мовному питанні, яке виписано у Європейській хартії й визнано всіма європейськими державами, влаштовувати «мордобій» у сесійній залі».
Водночас депутат наголосив, що пропозицію про зняття з розгляду законопроекту вони не підтримують. «Для цього немає ні Регламентних, ні інших законодавчих норм. Ми перебуваємо у процесі розгляду даного законопроекту і повинні завершити процедуру. Якою вона буде — покаже голосування у залі. Будуть голоси — значить, законопроект буде підтримано. Не буде — значить, далі продовжимо роботу щодо цього питання з нашими колегами і громадськістю, роз’яснюючи дану проблему», — сказав він.
Пропозицію про саморозпуск парламенту О. Єфремов взагалі назвав піаром, а не реальним вирішенням проблеми. «В умовах, коли до виборів залишається півроку, заявляти такі речі можна сміливо, адже вони не несуть за собою жодних правових наслідків», — констатував регіонал.
А його колега по фракції Вадим Колесніченко події у парламенті назвав «сплеском українського націонал-фашизму, який зароджується».
Не менш рішуче налаштована й опозиція. Вона продовжуватиме блокування парламентської трибуни, якщо провладна більшість і надалі намагатиметься ухвалити законопроект про «другу державну мову». Про це на брифінгу заявив голова фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін.
«На всіх погоджувальних радах, на всіх зустрічах з провладною партією ми казали, що мовний закон — це розкол України, це те питання, яке сьогодні не має права вирішувати Верховна Рада, тому що вони вирішуються виключно українським народом», — сказав він. — Протягом трьох років ми домовлялися, що цей закон не потрібно виносити на розгляд, але після цих трьох років знову витягують цей закон із шафи, щоб виграти вибори. Вони витягли це питання, знаючи, що воно розколе Україну і нібито мобілізує їх електорат».
Коментуючи результати погоджувальної ради, депутат повідомив, що опозиція була готова піти на компроміс. Приводом для цього, за його словами, мало бути письмове погодження усіх керівників фракцій про те, що на це питання буде накладено мораторій до проведення політичних консультацій. На жаль, зауважив бютівець, Партія регіонів і комуністи категорично відмовилися відтермінувати його розгляд. «Тому ми прийняли консолідоване рішення продовжити блокування до кінця дня. І якщо буде потреба — ми те ж саме будемо робити і на наступному тижні», — резюмував А. Кожем’якін.
Водночас заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зауважив, що опозиція радо вітає ідею дострокових виборів та розпуску парламенту. «Якщо треба, ми готові заблокувати роботу на місяць, щоб були підстави розпустити парламент. Оскільки сесія не працюватиме 30 днів, тоді Президент матиме право ухвалити рішення про дострокові вибори», — сказав М. Томенко. За його підрахунками, дочасні перегони могли б відбутися 26 серпня.
Сесія цього дня так і не розпочалася. Більшість розблокувати роботу не намагалася. Блокування відбувалося доволі спокійно.