Представники науки, освіти, бізнесу та громадських організацій беруть участь у Національному форумі «Екологія промислового регіону», який відкрився у Донецьку. Одночасно з конференцією проходить виставка проектів охорони довкілля — вона розмістилася на 1200 квадратних метрах площі у виставковому центрі «ЕКСПОДОНБАС». Тут представлені природоохоронні програми міст і районів області, які фінансуються за рахунок фонду охорони навколишнього природного середовища. Крім того, відвідувачі можуть дізнатися про конкретні проекти, які реалізуються на промислових підприємствах регіону: «Метінвест», ДТЕК, «Донецьксталь — металургійний завод», «Хайдельберг Цемент», Донецька залізниця, «Вода Донбасу» тощо. Знайшли своє місце і технічні дослідження та наукові розробки з цієї теми. За традицією, учасниками виставки стали громадські екологічні організації, які діляться досвідом акцій і кампаній із виховання екологічної культури та свідомості дорослих і дітей. Уперше на такому заході навіть виділено окрему підсекцію, де розглядатимуться проблеми екологічного виховання та екологічного туризму.

«Перед нами стоїть найсерйозніше завдання — знайти шляхи зниження негативного впливу промислової діяльності людини на навколишнє середовище, — заявив голова обласної ради Андрій Федорук. — У нашому регіоні через специфічну структуру економіки ми відчуваємо це постійно. Якщо погіршення навколишнього середовища — природна та неминуча плата за технічний прогрес, то вжити невідкладних заходів із захисту природи — це наш обов’язок».

На думку керівника області, свій внесок повинен зробити соціально відповідальний бізнес. За збігом обставин, незадовго до відкриття форуму в області розгорівся екологічний скандал: мешканці Володарського району виступили категорично проти нового підприємства. Наприкінці березня сесія обласної ради узгодила клопотання про надання надр у користування ТОВ «Азовське рудоуправління» для геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки Азовського родовища цирконій-рідкоземельних руд. Громадськість висловлювала побоювання стосовно того, що видобуток цирконію спричинить підвищення радіаційного фону та становитиме небезпеку для людей.

Мешканці району провели кілька акцій протесту перед районною держадміністрацією та надіслали листи до найвищих інстанцій. Як повідомлялося в листах, геологічною розвідкою в цих місцях займалися ще з радянських часів. У надрах поблизу селища Володарське та навколишніх сіл містяться циркон, бастнезіт та бритоліт, а також інші рідкоземельні мінерали, які є радіоактивними. Буріння понад тисячу свердловин, а також природне вивітрювання ґрунту призвели до різкого підвищення радіоактивного фону. Зараз мешканці району знаходять на поверхні ґрунту циркон та бритоліт. На думку учасників акції протесту, перевищення радіоактивного фону призвело до того, що район посідає одне з провідних місць в області за рівнем онкологічних захворювань.

Обурення мешканців викликав і той факт, що представники бізнесу не вели діалогу з громадою. Після чергового масового мітингу районна та селищна ради скликали позачергові сесії, на яких підтримали вимоги мешканців. Гасити пожежу до району приїхав навіть голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький і зайняв позицію протестувальників.

Згаданий випадок характерний не лише тим, що громадськість отримала перемогу у «війні» з великим, проте не дуже «контактним» бізнесом. Фактично вперше керівник обласної державної адміністрації висловив незгоду з позицією обласної ради. Залишається сподіватися, що така посилена увага до екологічних проблем — наслідок зміни пріоритетів, а не наближення виборів.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.