Парламентська хроніка
Ранкове засідання 24 травня
Верховна Рада ухвалила постанову про подальшу роботу над законопроектом «Про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканності для окремих посадових осіб). Цей документ підтримали 384 народні депутати. Доповідач, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань правової політики Юрій Мірошниченко нагадав, що цей законопроект було включено до порядку денного ще 20 жовтня 2009 року та направлено його до Конституційного Суду для отримання висновку щодо відповідності вимогам Основного Закону. 
1 квітня 2010 року Конституційний Суд такий висновок надав, а оскільки надалі робота над цим документом загальмувалася, то Комітет з питань правової політики, на виконання доручення Голови Верховної Ради Володимира Литвина від 22 березня 2012 року, встановив строки для подання пропозицій та поправок до законопроекту. Та оскільки з часу внесення комітетом відповідного проекту постанови Верховна Рада це питання не розглянула, то зазначені у проекті постанови строки минули. Отож і виникла необхідність внести на розгляд парламенту новий план роботи над законопроектом.
Зокрема, ця постанова встановлює, що пропозиції та поправки до законопроекту щодо зняття недоторканності з окремих посадових осіб вноситимуться до 7 червня 2012 року, до 22 червня — цей законопроект має пройти опрацювання в комітетах, а 5 липня — планується провести його розгляд Верховною Радою. Як зазначив під час обговорення Михайло Чечетов (Партія регіонів), ця постанова є дорожньою картою для ухвалення законопроекту про зняття недоторканності. Щоправда, Руслан Князевич («НУ—НС») зауважив, що ні про яке зняття недоторканності в цьому законопроекті не йдеться, про що свідчить сама його назва — щодо гарантії недоторканності окремих посадових осіб. У зв’язку з цим Андрій Кожем’якін повідомив, що фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» уже зібрали 150 підписів для внесення альтернативного документа, котрий передбачатиме зняття недоторканності не тільки з народних депутатів, а й з Президента та суддів. Натомість Олександр Єфремов (Партія регіонів) зазначив, що, заявляючи про внесення свого законопроекту, опозиція намагається обманути людей, оскільки знає, що закладені до нього позиції свого часу вже не знайшли підтримки в Конституційному Суді. А от Петро Симоненко (КПУ) взагалі вважає, що чергове ініціювання зняття недоторканності завершиться черговим обманом громадян.
Проведення парламентських слухань на тему: «Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження» підтримали 343 народні депутати. 
Перейшовши до розгляду законопроектів у другому читанні, Верховна Рада ухвалила в цілому низку законопроектів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації іноземних інвестицій»; «Про затвердження загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну Дніпра на період до 2020 року»; «Про внесення змін до деяких законів України щодо убезпечення пенсійних активів»; «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм». Також у цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону праці та надр. Це пов’язано з тим, що за нинішніх розмірів штрафів роботодавцям вигідніше заплатити мінімальний штраф (максимум 238 грн.), аніж спрямовувати кошти на створення безпечних умов праці. Також продовжує зростати кількість порушень законодавства, яке стосується охорони надр.
Верховна Рада 368 голосами ухвалила антитютюновий законопроект — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів». Цим документом забороняється тютюнопаління в приміщеннях закладів громадського харчування, на території спортивних споруд та стадіонів, у закладах культури.
Народні депутати включили до порядку денного законопроект «Про схвалення рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2012 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях» та законопроект «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Парламентарії розглянули питання про обрання та звільнення суддів.
Василь Кравчук, Володимир Лемза, Микола Петрук.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.