У річці Прут у районі села Маршинці Новоселицького району (Чернівецька область) втопився школяр. Нещастя із шестикласником сталося після того, як завершився позакласний захід.

 

Того дня школа відзначала день народження дитячої організації «Джерельце». Свято вирішили провести на галявині неподалік села. У присутності педагогів діти брали участь у спортивних естафетах, розпалили багаття, проводили вікторини та змагання, приймали у лави «Джерельця» тощо. Ніщо не віщувало біди. Як розповіла завуч Маршинецького НВК Родіка Галак, перш ніж вийти на природу, класні керівники провели з дітьми інструктаж із техніки безпеки. Тож учні знали, що йти за межі цієї території суворо заборонено. Коли програма свята добігла кінця, класний керівник 6-го класу, прибравши разом з учнями місце відпочинку, сказав іти додому. Всі добре бачили, як учні пішли дорогою у бік села. Однак Олексій переконав кількох однокласників піти скупатися. Підтримавши ідею, школярі непомітно звернули у ліс і дісталися берега.

У воду стрибнули троє

Шестикласник Дмитро Геба розповідає:

— Дорогою додому Олексій Жалоба (загиблий хлопчик. — Авт.) запропонував піти скупатися, ми непомітно через кущі прийшли до Пруту. Коли увійшли у воду, він штовхнув нас, мовляв, ви що, боїтеся? А сам стрибнув на глибину, але не вмів добре плавати. Він потрапив саме туди, де швидка течія, і не зумів втриматися на воді. Я теж не вмію, але коли почало тягнути до дна, згадав дідусеві уроки плавання. І намагався повторити ті рухи. Не виходило добре, але я намагався. Чув, як з берега сестра кричала: «Тримайся!» і це теж допомогло, — ділиться пережитим врятований Дмитро.

Третьому шестикласнику теж пощастило не потрапити на глибину. Дмитро і його товариші зізнаються, що пішли купатися без дозволу. Коли побачили, що друзі тонуть, ще один хлопчик стрибнув на допомогу. Однак, зрозумівши, що не вистачить сил витягти Олексія, вийшов з води. Поки бігли до класного керівника, Олексія забрала течія. А Дмитра вчитель встиг урятувати.

Тіло шукали на відтинку 25 кілометрів

— Шукати дитину одразу кинулись односельчани і працівники МНС та УМВС. До пошуків шестикласника того ж дня приступив аварійно-рятувальний загін з водолазами, — розповідає начальник Служби цивільного захисту в Новоселицькому районі Андрій Мамавко. — На тому місці вимірювали глибини — є місця до 6 метрів. Пошукові роботи здійснювали у три етапи: водолази обстежували дно річки, одночасно оглядали русло на території від села Маршинці до с. Мамалига (загальна протяжність — 25 км). Третя група обстежувала прибережну зону на лівому і правому берегах. Безрезультатні пошуки тривали чотири дні, а на п’ятий тіло знайшли.

Узагалі Прут — річка неширока і не дуже глибока. Але купання дуже небезпечне саме через те, що течія, як у всякої гірської річки, — стрімка, а дно вкрите камінням і підводними ямами, де утворюється водоверть. В одну з таких ям і потрапив хлопчик.

Чому так сталося?

Зрозуміло, що під час таких заходів учителі беруть на себе цілковиту відповідальність за життя і здоров’я дітей. У наказі по школі, який перед проведенням свята видав директор Маршинецького НВК В’ячеслав Єфтеній, йдеться: «Покласти відповідальність за життя і здоров’я дітей на класних керівників». Чи буде порушено кримінальну справу проти класного керівника та директора школи, який, до речі, пішов з тієї галявини, поки там було повно дітей і захід ще не завершився, — вирішуватимуть правоохоронні органи. Відповідальності з педагогів ніхто і не знімає. Проте трагедія на воді змушує замислитися ще про кілька фактів. Перший: згідно з чинним законодавством у місцях, які не призначені для купання, мають бути спеціальні таблички із написом «Купатися заборонено». Однак це рідкість. І на тому злощасному місці такої таблички чи огородження нема. І це «нема» аж ніяк не спишеш на освітян.

Другий факт не менш невтішний. Те, що з берегів Пруту по-варварськи і злочинно вибирають гравій. Боротьба з незаконним промислом триває, втім, триває і сам промисел. Ущент завантажений «МАЗ» проїхав повз мене, коли стояв на тому місці, де загинула дитина. Гравій вивозять, це руйнує русло, шкодить усій екосистемі. І хто може стверджувати достеменно, що та яма, в якій загинула дитина, утворилася не через сотні тонн гравійно-піщаної суміші, вивезеної з берегів? І ще одне. Діти з Маршинців — села, розташованого на березі стрімкої річки, звичайно, чули в школі про правила поведінки на воді. Тим паче що на тлі трагедії у всіх навчальних закладах області активізували роз’яснювальну роботу. Але практичних уроків з плавання дітям отримати нема де. Що казати, басейну не має навіть обласний центр.

Фото Альони ЧОРНОЇ.

Місце, де втопився шестикласник.