Сьогодні розповідаємо про те, які спеціальності вважаються найзатребуванішими, де вчитися та здобути додаткові знання після одержання диплома.

Величезна кількість студентів одержують вищу освіту за спеціальностями, які вважаються престижними та необхідними, але на ринку праці вже не затребувані через кадрову перенасиченість. І реалізувати себе в цих сферах майбутнім фахівцям з кожним роком стає дедалі складніше. Тому часто буває так, що молоді люди отримують освіту в одній галузі, а потім змушені перекваліфікуватися і шукати себе в іншій. Отже, які «майстри» потрібні сьогодні? У нинішньому році випускників шкіл буде на 42% менше, ніж у минулому. Отже, в Міністерстві освіти прогнозують, що кількість бюджетних місць за всіма спеціальностями «уріжуть», щоб зберегти конкуренцію під час вступу. Але навіть це не перекриє малу кількість абитурієнтів. Конкурс на бюджетні місця в середньому буде в 1,6 разу менше. За даними порталу rabota.ua, цього року найчастішими вакансіями в Україні є: менеджери з продаж, економісти, ІT-програмісти. 

Приміром, ви вже здобули «вишку». Але зазвичай цього недостатньо. Настає момент, коли людина, котра тільки-но закінчила університет, розуміє: в роботодавця є ще низка додаткових вимог. І для повного їх задоволення найчастіше необхідно закінчувати курси, що, у свою чергу, істотно підвищує цінність самого претендента, але також вимагає витрат — грошей і часу. Щоб показати, як це відбувається, «Голос України» отримав розсилання вакансій з цих професій. Довідавшись, які навички потрібні, ми поцікавилися, скільки в середньому коштуватимуть курси з вказаних напрямів у столиці (див. таблицю).

Торік компанія «HeadHunter Україна» проаналізувала проекти номінантів премії «HR-Бурштин року». З’ясувалося, що 27% проектів, реалізованих українськими та закордонними компаніями для поліпшення власної привабливості на ринку праці, стосувалися кандидатів без досвіду роботи.

За прогнозом «HeadHunter» на 2012 рік, тенденція активної роботи українських компаній з молоддю збережеться. За словами генерального директора міжнародного кадрового порталу hh.ua Марини Маковій, роботодавці виявляють зацікавленість у молодих фахівцях і формують нові програми стажувань для створення бази кандидатів. Попри це, дослідження показали, що студенти й кандидати без досвіду роботи — найвразливіші на ринку праці. Їм у корпоративному секторі знайти роботу найважче, з огляду на відсутність досвіду. Наприклад, в ІТ-галузі на одного кандидата в середньому — два робочі місця, у той час як на вакансію для студентів претендує четверо здобувачів.

Світова практика показує, що дієвим механізмом працевлаштування випускників сьогодні стала активна участь бізнесу в навчанні фахівців. Деякі міжнародні компанії укладають договори з навчальними закладами й уже в процесі навчання надають молодим людям оплачувану практику. В Європі компанії навіть іноді платять стипендії для навчання, якщо надалі студенти зобов’язуються відпрацювати у кредиторів певний час. У такому разі ще під час підготовки зі студентом уклакдається угода про повноцінне працевлаштування після закінчення вузу з досить високою оплатою. Нам, у свою чергу, варто прагнути такої системи. А поки її немає — самовдосконалюватися.

На знімку: триває екзаменаційна сесія.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.