Пріоритетним напрямом у 2012 році визначено підвищення соціальних стандартів, передусім для пенсіонерів. Про це заявив, виступаючи перед бізнесовим та адміністративним активом Донецької області, Президент України Віктор Янукович.

«Ми не повинні забувати про минуле, я маю на увазі старше покоління: тих, хто вже не працює, хто на пенсії. Хто збудував для нас цю країну, зберіг мир на землі, зрештою, дав нам це життя, — зазначив глава держави. — Настав час цього року подумати про людей старшого покоління. І коли ми розглядали питання соціальних ініціатив у вузькому колі, у нас були і прихильники, і противники. Противники — ті, хто не був упевнений, що нам удасться це зробити. Ми зобов’язані допомогти старшому поколінню, це наш борг. І буде соромно, якщо цього не зуміємо зробити».

Президент звернувся до присутніх керівників та власників підприємств із проханням підвищити зарплату працюючим, оскільки нарахування на заробітну плату є джерелом поповнення Пенсійного фонду.

Голова держави навів цифру: за чотири місяці 2012 року загалом по країні зафіксовано зростання заробітної плати на 14,7 відсотка. В Донецькій області цей показник нижчий. «Трохи нижче за середнє зростання. Тому потрібно трошки підрости. У мене прохання до вас. Добре? Ентузіазму не чую», — звернувся до керівників Президент.

Серед інших проблем, які потребують розв’язання, Віктор Янукович назвав питання екології та впровадження інновацій. Крім того, за словами голови держави, гальмом для розвитку країни є корупція. «Незважаючи на те, що прийнято антикорупційне законодавство, рівень корупції від цього не зменшується, а залишається на тому самому рівні, — констатував Президент. — Ми повинні зробити все, щоб, модернізуючи законодавство, прибрати чиновника від фінансових ресурсів. Розвиток бізнесу не можна плутати із розвитком чиновника. Це проблема, яка сьогодні є дуже великою перешкодою для залучення інвестицій до економіки нашої держави. Корупція не має майбутнього. Рано чи пізно, вона піде із нашого повсякденного життя. І не буде такою яскравою, якою є нині».

Голова держави повідомив, що підписав новий Кримінальний процесуальний кодекс, та звернувся до народних депутатів України, присутніх на нараді, із проханням до 1 листопада привести у відповідність із новим кодексом інші закони. Загалом потрібно внести поправки до близько 300 законів. «Затим ми прийматимемо закон про адвокатуру і закон про прокуратуру, — оголосив Президент. — У процесі закладено принцип змагальності, в якому сторона обвинувачення і сторона захисту матимуть приблизно рівні права. Такого тиску, такої монополії, якщо можна так висловитися, прокуратури, — вже не буде у слідстві. Але це має поліпшити якість».

Донецька область.