Наше стотисячне місто — студентське. За величиною цього сектору в складі населення воно — перше в Україні. До нас їдуть навчатися з інших регіонів, для них це місто тимчасового перебування. Тому знаходяться ті, хто трощить дерева, лавки, особливо з початком навчального року.

Тисячі позитивів

Проректор Кам’янець-Подільського національного університету імені І. Огієнка Анатолій Завадовський вважає, що на негатив, проявлений одиницями, можна знайти тисячу позитивів. Мало кому невідомі успіхи місцевих спудеїв у науці, спорті, культурі, вражаючі приклади благодійності. У закладі добре розвинуте студентське самоврядування: до складу вченої ради входять представники молодіжного сенату, діють ради гуртожитків, сімейний та клуб підтримки правопорядку «Сапсан», «Студентське братство». Активісти обладнали фітнес-зал, створили клуби любителів шахів, настільного тенісу, відкрили спортзал для занять з атлетизму, функціонує секція аеробіки та шейпінгу. Відроджуються змагання між гуртожитками з різноманітних видів спорту, діє центр соціально-психологічної служби. Багато студентів беруть участь у толоках. Наприклад, на природничому факультеті давно склалася традиція щовесни очищати від сміття перлину природи Смотрицький каньйон, куди не ступає нога муніципального двірника.

Формат від «неформатного» спудея

Недавно в місті відновили танцмайданчик «Клітка» в парку відпочинку, створили асоціацію навчальних закладів. І вона вже провела конкурси вертепів, сайтів, запросила молодь на місцевий танцювальний «Майданс». Місцева влада виступає співорганізатором численних фестивалів та майже півтисячі заходів, багато з яких адресовані юним.

Молодь і сама не сидить склавши руки. Так, студент природничого факультету університету імені Івана Огієнка Володимир Черняк (на знімку) створив команду КВК «Кам’янецький формат», яка нині дуже популярна в західному регіоні. Разом із друзями Ігорем Соловйовим, Артемом Мартиросяном, Радиком Прокопчуком, Інною Богатир, Павлом Мельничуком, Андрієм Івановим, Віталієм Турніцьким він без жодних винагород організовує цікаві заходи та залучає ровесників. Він брав участь у проектах на захист бездомних тварин, «Збережемо природу світу», «Чисте місто». Може похвалитися й педагогічно-виховною діяльністю в Міжнародному дитячому центрі «Артек»: діти досі пишуть Володі листи, зізнаються, що став для них другим батьком. «Ми самі собі поставили завдання залучити до участі в громадському житті Кам’янця молодь», — каже Володимир. Його торік визнано кращим громадським діячем України серед студентства.

 

Кам’янець-Подільський.

Фото надане автором.