15 травня розпочнеться Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Перший тест — з хімії. А далі з інтервалом лише в один день підуть наступні дев’ять предметів. Такому щільному графіку та передчасній сесії майбутні абітурієнти завдячують Євро-2012. Якби не футбольний чемпіонат, мали б ще два тижні на підготовку.

 

«Професор, звичайно, лопух, але апаратура при ньому!»

Утім, для 400 тисяч випускників шкіл — це не новина. Більшість почали готуватися до ЗНО ще у жовтні — саме тоді розпочалися заняття на підготовчих курсах. Тому відповідальним абітурієнтам, хоча й доведеться напружитися через непростий розклад тестувань, боятися нічого. А ось тим, хто сподівається списати, організатори обіцяють жорсткі санкції. «20 пунктів тестування вже обладнані камерами відеоспостереження та металошукачами», — розповіла учора під час прес-конференції директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева. Усіх учасників ЗНО спочатку попросять залишити мобільні телефони та усілякі зчитувальні пристрої у спеціальному місці. Потім, у присутності правоохоронців, їм доведеться пройти через рамку-металошукач. Якщо рамка «знайде» пристрій, то його теж вилучать, але такого учасника до тестування все-таки допустять. Проте виявлений вже під час ЗНО мобільний автоматично означатиме анулювання результатів.

Шкода, що так оснащено лише 20 пунктів тестування, а всього їх діятиме 700. Однак бій тим, хто списує, вже оголосили кілька громадських організацій, які відправлять на місця тестувань своїх представників. Серед них — громадська мережа «ОПОРА» та громадська ініціатива «Студентський захист».

Не забудьте про посвідчення особи!

Окрім металошукачів, серед істотних нововведень, про які учора нагадала Ірина Зайцева, — обов’язкова наявність оригіналу документа, на підставі якого відбувалась реєстрація на ЗНО. Це може бути паспорт або свідоцтво про народження. Без нього, а також сертифіката учасника та запрошення-перепустки пройти тестування не вдасться. Також пані Зайцева порадила всім учасникам ЗНО заздалегідь перевірити маршрут, за яким вони добиратимуться до пунктів тестування. Навіть одна хвилина запізнення може поставити хрест на мрії стати студентом.

Перевірити свої сили цього року учасники ЗНО могли під час пробної сесії. На знімку: майбутні абітурієнти у місті Підгайці Тернопільської області.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).