Учора біля Київської міської державної адміністрації відбулася акція «Незаконному забудовнику — люстрацію!» (на знімку). Учасники протесту заблокували вхід до КМДА і вимагали зустрічі з київським міським головою Віталієм Кличком та його першим заступником Ігорем Ніконовим.

Громадські активісти зажадали негайного звільнення з посади директора комунального підприємства «Житлоінвестбуд-УКБ» В’ячеслава Непопа. За їхніми словами, саме ця фірма будує багатоповерхівку, що фактично нависає над вольєрами для тварин Київського зоопарку. А ще вони вимагали повернути схили Дніпра громаді міста та скасувати незаконні земельні рішення Київради часів Черновецького тощо. Утім, до активістів ніхто із очільників столиці так і не вийшов, натомість з’явилися нові мітингувальники, які протестували вже проти... мітингувальників і називали їх проплаченими. У результаті сталися незначні сутички. Палили біля КМДА цього дня й шини. Їх загорнутими в синю плівку і з надписами «4 гривні» принесли люди в балаклавах, нібито протестуючи проти здорожчання проїзду в метро. Вогонь швидко загасили, а правопорушників затримали міліціонери.

Тим часом, ще зранку на щойно проанонсований пікет миттєво відгукнувся згаданий вище забудовник. На офіційному сайті «Житлоінвестбуд-УКБ» також назвали акцію замовною і такою, що спрямована на зрив надходжень до бюджету.

«Так звані активісти говорять від імені громади, але не мають жодного відношення до районів будівництва і представляють інтереси тільки самих себе та своїх маргінальних об’єднань», — ідеться в повідомленні.

«Метою виступів є шантаж будівельних компаній та інші види сучасного рекету під виглядом «народного майдану». Одні й ті самі пікетувальники виступають одночасно і проти забудов, і проти підвищення тарифів, і проти всіх дій влади, і проти мобілізації. Очевидно, їхня мета — розгойдати ситуацію в місті та країні». У повідомленні також наголошувалося, що блокування будівельної галузі, яка приносить до 30% надходжень до бюджету міста, призведе до паралічу столичної економіки.

Хай там як, а багато киян таки справедливо обурюються, що такі акції із заробляння грошей лише заважають розібратися з ситуацією в місті й країні та підривають авторитет справжніх громадських організацій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.