На них, як правило, класний керівник хвалить відмінників, сварить двієчників і прогульників та збирає кошти на потреби школи й класу. Хіба можна привнести що-небудь нове у вже устояне, пожвавити подібний захід? Як з’ясувалося, можна. Це довела міністр освіти і науки, молоді та спорту Криму Віталіна Дзоз (на знімку), яка провела збори в онлайн-режимі.

Як це було

Свої запитання змогли поставити представники одразу трьох алуштинських шкіл. Спочатку розмова не клеїлася: лунали чергові фрази й слова подяки. Усі уникали гострих і неприємних запитань. Але незабаром батьки розговорилися й почали цікавитися тим, що їх хвилює й турбує.

Наприклад, з осені цього року першачки почнуть вивчати іноземну мову, а з наступного з 2 класу вводиться новий предмет «Сходинки до інформатики». Нічого дивного, що мами й тата висловили стурбованість зростаючим навантаженням. Глава відомства поспішила запевнити, що в молодшій школі діти перед монітором проводитимуть лише 10—20 хвилин на день, як і рекомендують лікарі. На решті уроку вони вивчатимуть можливості ПК, розвиватимуть увагу, пам’ять, логічне мислення.

Також батьки згадали про шкільний атестат, середній бал якого набув ваги під час вступу до ВНЗ, вони хвилюються, що багато хто скористається «можливостями системи торгівлі» за гарний атестат. 

Звичайно, відстежити ситуацію у всіх школах автономії неможливо (їх понад 500). Але міністр Віталіна Дзоз упевнена, що директори шкіл просто не можуть «жартувати» з оцінками. 

«Якщо такі випадки й були, то вони поодинокі», — сказала вона. Глава відомства додала, що про подібні випадки треба заявляти не анонімно й не після того, як одинадцятикласники випустились.

Пропозиції

Батьки не тільки змогли поставити запитання, що їх хвилюють, а й озвучили цікаві для кримської освіти пропозиції.

Торкаючись програми «Зелений коридор», яка передбачає безплатне відвідування музеїв для школярів, алуштинці запропонували перейняти досвід місцевих шкіл, які тісно співпрацюють із музеєм, організовуючи тематичні екскурсії в рамках шкільної програми. На думку міністра, справді нерідко відвідування музеїв організовують «для галочки». А якби було «влучення в тематику шкільного матеріалу, наприклад, з біології, історії чи географії, користі було б набагато більше».

Під час онлайн-зборів народилася ще одна ідея. Школи щорічно випускають сиріт. Щодо цієї категорії дітей, Віталіна Дзоз пообіцяла попросити кримських депутатів взяти шефство над конкретним підлітком із малозабезпеченої родини чи сиротою, які закінчать школу в 2012 році. Міністр вірить, що народні обранці зможуть розв’язати проблеми підшефних, взявши під контроль виконання закону про їх працевлаштування, надання житла тощо.

...Збори онлайн відбуватимуться щотижня. 

Крим.

Фото прес-служби міністерства.