Мало хто знає, що є доручення Президента України №1-14/1054 від 2 вересня 2000 р., постанова уряду від 10 січня 2002 № 1-1/1530 «Про створення поліетнічного центру культури молоді при Кримському інженерно-педагогічному університеті».

Була визначена територія майбутньої забудови, але на цьому все й закінчилося. Імовірно, на проекті можна було ставити крапку, але, як сказав головний генератор ідеї створення «Центру» ректор КІПУ Февзі Якубов, на якомусь етапі він, нарешті, усвідомив, що період «жебрацтва» і очікування милості від держави завершився й треба діяти.

Далі відбулося наступне. Ректор Стамбульського технічного університету пан Мухаммед Шахін, зацікавившись ідеєю, запропонував розробити проект силами студентів архітектурного відділення його університету. Було оголошено конкурс, турецькі спудеї приїхали в Крим.

 

Незабаром на стіл Февзі Якубову лягло тридцять три проекти. З них він вибрав п’ять, з п’яти — один.

Демонструючи проект майбутнього «Центру» ректорові Бакинського університету, Февзі Якубов ненароком запропонував йому взяти на себе фінансові витрати, пов’язані з будівництвом і опікою одного із представлених на плані будинків «Центру». Колега погодився за умови, що корпус носитиме ім’я Гейдара Алієва.

Наступний поки що також віртуальний об’єкт здобув ім’я турецького глави держави, інші — президентів Казахстану, Татарстану...

З тюркською складовою проекту поки що все складається чудово. Для слов’янської сторони кастинг триває. Не факт, що право на представництво слов’янського світу виграють тільки Україна чи Росія, цілком можливо, що будівництво «своїх» приміщень візьмуть на себе Чехія, Словаччина, Польща...

«Гуманітарний тюрко-слов’янський центр» КІПУ вбачають як симбіоз науки та освіти. Професори й доценти працюватимуть у різноманітних НДІ та лабораторіях, займатимуться наукою й одночасно викладатимуть.

Крим широко відчинить свої двері для студентів з усіх країн-інвесторів.

Кримський проект Февзі Якубова вже отримав підтримку ООН.

...Колись Олександр Сергійович Пушкін назвав Крим куточком Азії, що загубився в Європі. Сьогодні Астана — Євразійський Університет імені Гумільова — східний форпост Європи в Азії. Крим, КІПУ має стати західним!

Володимир ПОЛЯКОВ, доцент Кримського інженерно-педагогічного університету.