Органи прокуратури проводять перевірку у виправній колонії № 52 в Єнакієвому. Минулого тижня в Інтернеті з’явилися аудіозаписи, з яких випливало, нібито начальник виправного закладу вимагав гроші з ув’язнених та їхніх родичів. В обмін на гроші ув’язнені отримували «лояльність» начальства: могли залишати межі колонії, проносити алкоголь та наркотики. Ідея записати переговори на диктофон та передати в пресу спала на думку зекам начебто після того, як суми хабарів стали надто високими. Зараз звукозапис, розміщений у всесвітній мережі, недоступний.
У прес-службі прокуратури області повідомили, що під час перевірки «вивчається питання можливості вступу та спонукання до вступу до позаслужбових стосунків окремих працівників адміністрації закладу із засудженими». Факти вимагання або отримання матеріальної винагороди за певні дії також перевіряються — так само, як і законність застосування до засуджених будь-яких заохочень та покарань. За результатами роботи за наявності підстав буде вжито відповідних заходів прокурорського реагування, в тому числі кримінально-правового характеру.
Своє службове розслідування проводить Управління Державної пенітенціарної служби в Донецькій області. На час перевірки начальника колонії та його заступника усунуто від виконання посадових обов’язків. Разом із тим в управлінні спростовують інформацію про нібито побиття засуджених, які заявили про вимагання грошей.
Правозахисна організація «Донецький меморіал» днями оприлюднила щорічну доповідь «Дотримання прав ув’язнених в Україні-2011». Згідно із даними, наведеними в документі, три роки поспіль чисельність в’язнів не зменшується, а торік навіть зросла на тисячу засуджених — до 115,1 тисячі осіб. Збільшилася кількість засуджених жінок: до 6862 осіб (у попередньому році — 6731 особа). Відповідальність за таку тенденцію правозахисники покладають на суди, які спрямовують до в’язниць велику кількість громадян, та Державну пенітенціарну службу, яка не використовує механізми, що дозволили б зменшити кількість людей за гратами, — зокрема, умовно-дострокове звільнення.
Чи не найболючішою проблемою життя засуджених «Донецький меморіал» називає надання медичних послуг. З одного боку, відомством уживаються заходи для покращення становища та закуповується обладнання. З другого — забезпеченість ліками залишається на низькому рівні. Смертність в установах позбавлення волі торік зросла до 1169 осіб (у попередній рік — 808 осіб). Керівництво відомства пояснює таку тенденцію наявністю великої кількості хворих — зокрема, ВІЛ-інфікованих. Проте правозахисники звертають увагу, що такі само фактори були і в попередні роки, коли смертність не досягала такого рівня. Побільшало випадків суїциду — із 44 до 59. За ґратами перебувають 4822 хворих на туберкульоз.
Менше половини засуджених у колоніях мають роботу. За даними правозахисників, нерідко факт роботи адміністрацією не оформлюється, що породжує конфлікти. Заробітна платня часто дуже низька, іноді становить 100—200 гривень на місяць. Із них у розпорядженні засудженого залишається 15—25 гривень. Відсутнє соціальне страхування, за роботу у місцях позбавлення волі не нараховуються внески до Пенсійного фонду. А тим ув’язненим, які отримали право на пенсію, вона не нараховується. Зміни до Закону «Про застосування амністії в Україні», які набрали чинності в січні цього року, передбачають, що зможуть бути амністовані тільки ті, хто не матиме заборгованості за виконавчими листами. Отже, наступні амністії будуть вкрай малочисельні, прогнозують у «Донецькому меморіалі». Адже розрахуватися за виконавчим листом, не маючи добре оплачуваної роботи, неможливо.
Щодо умовно-дострокового звільнення, то цю процедуру правозахисники називають «архаїчною» та «корупціємісткою». Навіть коли адміністрація установи погоджується надати умовно-дострокове звільнення та подає документи до суду, прокурори в суді наводять безглузді мотиви для відмови, йдеться в доповіді. Наприклад, підставою може бути той факт, що засуджений не працював, хоча не зі своєї вини: в колонії просто немає роботи.
Донецька область.
Донецький слідчий ізолятор, як і інші подібні заклади області, переповнений людьми, котрі очікують на рішення суду.
Фото з архіву автора.