Премію в півтори тисячі гривень отримав електромонтер Костянтинівського хімічного заводу Роман Скляров. У такий спосіб керівництво підприємства оцінило громадянську позицію свого робітника. Роман із друзями, Денисом Бондарчуком та Вікторією Панковою, затримали небезпечного правопорушника, який тепер відбуває покарання за сексуальні злочини. Якось уночі друзі поверталися додому з гостин. Жінку, яка йшла назустріч, швидко наздоганяв чоловік. За якусь мить хлопці почули шум та крики. Не гаючи часу, приятелі кинулися на поміч.

«Невідомий повалив жінку на землю і намагався зґвалтувати, — розповів пізніше Роман. — Коли побачив нас, хотів утекти, але ми з Денисом наздогнали і затримали зловмисника, а Вікторія тим часом викликала міліцію. До приїзду правоохоронців утримували нападника».

Під час розслідування кримінальної справи, порушеної за цим випадком, виплив ще один епізод, до якого був причетний затриманий. У нападника виявилася характерна манера розмовляти — розтягуючи слова. Саме ця прикмета дозволила розмотати клубок іншого злочину. В міліції вже була заява 18-річної дівчини, яка поскаржилася, що її зґвалтував невідомий. Потерпіла звертала увагу на незвичну вимову слів ґвалтівником. Їй продемонстрували фото затриманого, і дівчина впізнала зловмисника. На суді ґвалтівник намагався уникнути відповідальності й заявляв, що хлопці нібито напали на нього й побили. Але такий контрвипад не справив враження на суд.

Сексуального злочинця позбавили волі на десять років. А директор Костянтинівського хімічного заводу депутат облради Сергій Чертков підписав розпорядження про преміювання небайдужого робітника, який допоміг затримати маніяка. Крім того, керівник підприємства звернувся до голови Донецької ОДА Андрія Шишацького з проханням номінувати Романа Склярова на премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді в розбудові України. «Роман та його друг Денис здійснили справжній чоловічий вчинок. Вони повинні стати прикладом для багатьох байдужих, котрі проходять повз, навіть якщо на їхніх очах коять злочин. Якби всі чоловіки поводилися так, рівень злочинності на вулицях різко знизився б», — сказав Сергій Чертков.

Донецька обл.

Сергій Чертков (ліворуч) вручає нагороду Роману Склярову.

Фото Костянтина ЗЕМСКОВА.