Остаточний термін виведення із експлуатації мартенівського виробництва на ПрАТ «Донецьксталь — металургійний завод» — 18 квітня цього року. Це має істотно поліпшити екологічну ситуацію в місті та дасть можливість здійснити перехід на сучасні технології виробництва, зазначив генеральний директор підприємства Олександр Риженков.
За графіком закрити мартен мали 1 травня цього року. Міський голова Олександр Лук’янченко не приховував, що припинення шкідливого виробництва стане гарним подарунком до Євро-2012. Але наприкінці минулого року відставання від графіка запланованих заходів становило місяць. Цього року розрив збільшився: як пояснювали «Голосу України» на підприємстві, через проблеми із постачанням необхідного обладнання. Тому цех збиралися закрити восени, а на час чемпіонату завод мав перевести агрегати на «тихий хід». Тривають роботи з модернізації: на місці мартенів буде споруджено новий електросталеплавильний комплекс із машиною безперервного лиття заготовок, і це потребує оновлення інших цехів.
Та, схоже, влада знайшла аргументи для прискореного закриття мартену. У свою чергу, облдержадміністрація пообіцяла клопотатися перед облрадою про виділення КП «Компанія «Вода Донбасу» коштів для проведення капремонту магістрального водогону технічної води «Донецьксталі». Крім того, за словами голови ОДА Андрія Шишацького, влада готова знизити собівартість технічної води для потреб підприємства.
Фото з архіву автора.
 
Мартенівські печі на «Донецьксталі» виведуть із експлуатації.