Вітчизняна економіка почне одужувати десь за рік. І це станеться лише за умови надходження певного рівня інвестицій в нашу країну. Так вважає екс-голова ради НБУ, директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць. Експерт каже, що спад в українській економіці очікуваний. Він спричинений двома чинниками: фінансовою кризою та подіями на сході країни. Тож на наступний рік головним питанням постає те, «який буде попит на внутрішню та зовнішню продукцію на вітчизняному ринку».
Серед позитивних чинників фахівець називає девальвацію гривні, що створює конкурентоспроможність для українського експорту, а також зняття певних обмежень на торгівлю з країнами ЄС.
У січні 2015-го в Києві має відбутися з ініціативи Євросоюзу конференція донорів та інвесторів, де буде окреслено напрями, за якими надаватимуть допомогу Україні. Її наслідки, за сприятливих умов, стануть відчутні вже в 2016 році. «Від вкладених інвестицій ефект для поточного року дає тільки 35 відсотків, а 65 відсотків переходить на наступний рік, — зазначає Валерій Геєць. — Треба мати насамперед динамічну інвестиційну залежність. Ситуація складається приблизно так: на кожен відсоток приросту ВВП бажано, щоб інвестиції зростали десь на 2,5—3,5 відсотка».
Стосовно поточної ситуації експерти зазначають, що рівень промислового виробництва падає, за виключенням фармацевтики. Незважаючи на попередні прогнози, стан вітчизняної металургії ще не досяг критичної точки. А зростання цін на продукти харчування нині менше, ніж торік.